Made Different wil 500 bedrijven transformeren tot fabriek van de toekomst

Made Different wil 500 bedrijven transformeren tot fabriek van de toekomst

Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Sirris en Agoria de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen. In dit kader vond op 25 april het 'Next Steps'-event plaats in het Vlaams Parlement, waarop de aanpak, doorbraaktechnologieën en best practices van Vlaamse maakbedrijven werden voorgesteld.  

Concreet willen Sirris en Agoria, met de steun van de Vlaamse regering, 500 productiebedrijven begeleiden om uit te groeien tot fabrieken van de toekomst of ‘factories of the future’. Binnen een paar jaar moeten 50 bedrijven al het einddoel bereiken. 

Vlnr op bovenstaande foto herkent u: Geert Ostyn (VP Weaving Machines, Picanol NV), Charles Beauduin (gedelegeerd bestuurder Michel Van de Wiele NV), Herman Derache (director Sirris Vlaanderen), Kris Peeters (Vlaams minister-president) en Wilson De Pril (directeur-generaal Agoria Vlaanderen)

In het kader van Made Different onderzochten Sirris en Agoria welke typische kenmerken bij de fabriek van de toekomst horen. Dit onderzoek was de basis voor een programma rond zeven transformaties, dat inwerkt op verschillende facetten tegelijk, een unicum in Europa.

Omdat de transformatie naar de fabriek van de toekomst heel wat innovatie en onderzoek op topniveau vereist, werd de Vlaamse regering ook gevraagd om een Strategisch Onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie op te richten. Het onderzoek van dit SOC, dat begin 2014 zou worden opgestart en waaraan naast de Vlaamse universiteiten ook bestaande Vlaamse onderzoekscentra zoals Flanders’ DRIVE, FMTC en Sirris Manufacturing zouden participeren, kan via Made Different geïmplementeerd worden bij de industriële bedrijven.  

Minister-president Peeters noemde de creatie van een SOC voor de maakindustrie “een bijzonder waardevol idee, dat een vliegwiel kan zijn voor industriële activiteiten in Vlaanderen.” 

Dankzij initiatieven als Made Different krijgt het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering vorm in de praktijk en kan het zo uitgroeien tot een breed gedragen Nieuw Industrieel Ondernemen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel