Renewaire realiseert doorlooptijdverkorting van 80 procent dankzij QRM

Renewaire realiseert doorlooptijdverkorting van 80 procent dankzij QRM

Van 3 tot 6 juni vond de twaalfde editie van de QRM International Conference plaats in het Amerikaanse Madison, Wisconsin, dat specialisten van over de hele wereld samenbracht. Ook experts van Made Different waren aanwezig en vatten de verworven inzichten uit de presentaties van de verschillende bedrijven samen.

Van 3 tot 6 juni vond de twaalfde editie van de QRM International Conference plaats in het Amerikaanse Madison, Wisconsin, dat specialisten van over de hele wereld samenbracht. Ook experts van Made Different waren aanwezig en vatten de verworven inzichten uit de presentaties van de verschillende bedrijven samen.

De Quick Response Manufacturing (QRM)-strategie kan bedrijven helpen hun competitiviteit te verhogen door hun doorlooptijden te verkorten. De afgelopen 20 jaar heeft het Center for Quick Response Manufacturing aan de University of Wisconsin-Madison meer dan 200 bedrijven geholpen op allerlei manieren. Tijdens de jaarlijkse internationale conferentie delen industriëlen uit verschillende sectoren van over de hele wereld hun ervaringen met de toepassing van de QRM-principes en worden bedrijven bezocht waarin QRM met succes is geïmplementeerd.

Een voorbeeld van zo'n succesvol bedrijf, is Renewaire (Madison, Wisconsin), dat  energie recupererende ventilatiesystemen en -aansturingen assembleert. Vóór de introductie van QRM had Renewaire de handen vol met WIP en voorraadbeheer en dacht aan zijn limiet te zitten. Het wist dit te veranderen door QRM-principes doorheen de volledige organisatie toe te passen. Enkele voorbeelden van ingrepen en vaststellingen:

  • Elke ochtend begint bij Renewaire met een korte, staande vergadering, waarop problemen kunnen voorgelegd en besproken worden. Op die manier kunnen binnen een kwartier alle relevante problemen worden besproken en kan de werkdag goed van start gaan.
  • Er heerst een sfeer van openheid en enthousiasme op de werkvloer. De bedrijfsleider is een gedreven persoonlijkheid die een voorbeeld wil zijn voor zijn werknemers en hen voortdurend motiveert.
  • De aansturing in de QRM-productiecellen gebeurt via een fysiek planningsbord. Ook wordt gebruik gemaakt van rode en blauwe vlagjes die signaleren of er een achterstand is en vervolgens overuren triggeren.
  • In productie werkt men met maximale batchgroottes, waarvan men niet afwijkt.
  • Op de productievloer is er amper WIP. De regel hier is 'Never start what you can't finish immediately'.
  • Veel aandacht gaat naar intensieve crosstraining en hoe de werknemers daartoe te motiveren (via een beloningssysteem dat steunt op het verdienen van sterretjes). Dankzij crosstraining leren de medewerkers binnen de teams meer productfamilies kennen en kunnen op die manier zo veel mogelijk taken uitvoeren en elkaar ondersteunen of aflossen. Crosstraining wordt gestimuleerd via een crosstrainingprogramma, waarbij het initiatief aan de werknemers zelf overgelaten wordt. Zij solliciteren zelf om een nieuwe vaardigheid (skill) te verwerven.
  • Om de doorlooptijd te meten, wordt gebruik gemaakt van het precieze QRM-meetinstrument MCT (manufacturing critical-path time).

Dankzij de introductie van QRM kon het bedrijf drie jaar langer in zijn gebouwen blijven en toch 15 procent groeien. Het marktaandeel steeg met 130 procent, het aantal werknemers met 88 procent, de omzet met 214 procent. De onderneming kon een doorlooptijdreductie realiseren van gemiddeld 80 procent voor residentiële toestellen (van 10 dagen naar 2 dagen) en 56 procent voor toestellen voor commercieel gebruik (van 25 dagen naar 12 dagen). De productkost ging omlaag, terwijl de kwaliteit steeg. De MCT ligt nu veel lager.

Verschillen met Europa

Opmerkelijk was dat men in Europese ondernemingen al vaak verder blijkt te staan op het vlak van een aantal QRM-aansturingsmechanismes (digitale POLCA bijvoorbeeld). Anderzijds staan de bedrijven in de VS veelal verder op het vlak van het invoeren van QRM-cellen.

Ook durft men in de Amerikaanse bedrijven bewust werken met een reservecapaciteit die toelaat dat men gemakkelijker op problemen kan reageren. De werknemers zijn flexibel inzetbaar (op de werkvloer zijn minder specifieke functies toegewezen)  en zetten zich tijdens minder drukke periodes in voor onder andere het crosstrainingprogramma. Zo kunnen ze zich continu verbeteren en verhoogt hun flexibele inzetbaarheid. Dit in tegenstelling tot wat bijvoorbeeld in België gebruikelijk is: de bedrijven beschikken veelal niet over extra capaciteit en men neemt tijdelijke krachten aan tijdens drukke periodes. Zo krijgen de vaste medewerkers echter minder de gelegenheid  om te werken aan continue verbeteringen, omdat men altijd op volle capaciteit probeert te werken.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Snelheid als competitief wapen” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

Deel dit artikel