Een kwart meer ombouwkits voor Bierman

Een kwart meer ombouwkits voor Bierman

Een vlottere handling, compacter werken, minder fysieke belasting en meer overzicht. Het zijn enkele voordelen van de nieuwe productieflow die het Nederlandse Aanpassingsbedrijf Bierman inrichtte. Sterker nog, dankzij een efficiëntere aanpak verhoogde het bedrijf zijn productiviteit met 25 procent.

Aan autodealers in heel Europa levert Bierman ombouwkits om auto’s en bussen aan te passen voor rolstoelvervoer. Het bedrijf produceert enkele honderden kits per jaar, en dat aantal blijft groeien. Bierman beschikt over een fabrieksgoedkeuring van Renault (Kangoo) en Volkswagen (Caddy). Toch besliste de fabrikant om het in de productie anders en vooral beter aan te pakken.

Knelpunten                    

Kort gesteld moeten Bierman-medewerkers voor een ombouwset onderdelen lamineren, nabewerken, assembleren en verpakken. Tussen al die stappen was er veel extra handling en opslag nodig. Bovendien vergden activiteiten op verschillende werkplekken een zware fysieke inspanning.

Oefening baart kunst

Samen met TNO stelden de bedrijfsleiding en het Bierman-personeel processchema’s op. De materiaalstroom werd geanalyseerd en het ideale aantal werkposten bij groeiende aantallen werd bepaald. Praktische oefeningen leverden de medewerkers meer inzicht op in de verschillen tussen produceren volgens batch en flow.

Beter productontwerp

Ook het productontwerp vormde voer voor discussie. Dat een beter productdesign een eenvoudiger montageproces oplevert, blijkt alvast uit één concreet voorbeeld. De constructiedelen voor de bevestiging van gordels worden nu meteen bij het lamineren meegenomen, nog voor de montage dus. Vroeger waren twee monteurs nodig om het omvangrijke onderdeel bij de montage te kantelen.   

Het overzicht bewaren

Door de vele andere verbeteringen die Bierman doorvoerde, worden producten nu meer in flow afgehandeld. Materiaal is overzichtelijk opgesteld op vaste locaties, waardoor de aanvoer van losse onderdelen naar de montage beter verloopt. Bierman trof ook voorzieningen voor een snellere uitharding en minder nabewerking aan de gelamineerde constructies.

Bovenstaand succesverhaal komt uit de TNO-uitgave ‘Snel en wendbaar in de maakindustrie’.

 

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

           

 

Deel dit artikel