Groeiende productiviteit en ecologie bij TE Connectivity

Groeiende productiviteit en ecologie bij TE Connectivity

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben deze keer na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Een van hen is  TE Connectivity. Deze multinational produceert in zijn vestiging in Oostkamp hoofdzakelijk connectoren voor de automotive. Om ook in de toekomst te kunnen groeien zet TE Connectivity voornamelijk in op het efficiënt ontwerpen en maken van speciaal-producten op basis van zijn kennis van de state-of-the-art in mechatronica. Productielijnoptimalisatie, groei in productie en productiviteit en ecologische ingrepen zijn hierbij enkele sleutelbegrippen.

Momenteel bouwt het bedrijf nieuwe productielijnen voor inductive coils (ventielsturing), remmodules (ABS-remdrukregeling) en connectormodules (stuurcontrole en -regeling). De verankering van de productie in Oostkamp stoelt op dergelijk unieke, klantspecifieke en in-house ontwikkelde productielijnen. Nadat het productieproces door de afdeling Process Engineering uitgetekend is, bouwt de Mechanical-Engineeringafdeling de lijn, waarbij met ervaren project-, process- en product-engineers van in het begin nauw samengewerkt wordt. Vervolgens ondersteunen deze teams de productie bij de opstart van de nieuwe processen en machines.

Deze afdelingen werken bovendien niet enkel voor de eigen fabriek. Zo fungeert de site voor meerdere nieuwe machines en productielijnen steeds meer als pilootfabriek, waarna de machines naar andere fabrieken binnen de groep kunnen uitgerold worden.

Sterke productiviteitstijging

TE Connectivity Oostkamp stelt ongeveer 700 mensen te werk. Dit cijfer bleef stabiel ondanks een recent ingezette, stevige productiegroei, dit ten gevolge van een sterke productiviteitstijging tijdens de laatste jaren. Zo werden voor belangrijke productieprocessen de machinebedieningsfactoren met een factor 4 teruggebracht. Vandaag kan bijvoorbeeld één medewerker vier complexe productiemachines bedienen. De introductie van volledig geïntegreerde productiecellen, waarbij twee-componentenspuitgieten en monteren in één beweging bij dezelfde machine uitgevoerd worden, heeft de product-kostprijs met 30 à 40 procent doen dalen.

Naast deze productiviteitsdoorbraak werden de gemiddelde doorlooptijden tijdens de laatste vier jaren gehalveerd en daalde het aantal klachten van klanten met een factor 6.

Warmterecuperatie en minder materiaalverbruik

Ook op ecologisch gebied werden enkele belangrijke resultaten geboekt. Voortaan wordt binnen de hele fabriek de warmte die vrijkomt bij het spuitgieten gerecupereerd, wordt steeds vaker de micro-moulding-technologie toegepast, waarbij door het gebruik van veel dunnere kanalen het materiaalverbruik sterk kon gereduceerd worden, en is het matrijsontwerp zodanig geoptimaliseerd dat materiaalverlies tot een minimum beperkt kan worden.

Bovendien heeft TE Connectivity met logistiek partner DSV afgesproken dat leveranciers rechtstreeks bij DSV leveren en DSV zelf driemaal daags de passende hoeveelheid aanlevert bij TE, waardoor de inkomende transporten geoptimaliseerd en sterk gereduceerd konden worden.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).

Deel dit artikel