Hoe we de productieflow van voedingsbedrijven optimaliseren

Hoe we de productieflow van voedingsbedrijven optimaliseren

Steeds meer voedingsbedrijven stellen zich de vraag hoe ze de productiesnelheid kunnen opdrijven zonder aan kwaliteit in te boeten. Sirris is uitstekend geplaatst om hen daarbij te helpen, dankzij onze uitgebreide ervaring op het vlak van slimme productie. Zo ondersteunden we warenhuisketen Colruyt Group bij de ontwikkeling van een nieuwe fabriekshal voor hun vleesverwerking. De productie moest daarin uiterst vlot verlopen, zodat het bedrijf de prijs kan blijven drukken.

“Om te weten hoe een voedingsbedrijf optimaal kan produceren, moeten we natuurlijk eerst weten hoe zijn productielijnen er vandaag uitzien. Ofwel heeft de klant daar zelf al de nodige informatie over verzameld, wat het geval was bij Colruyt Group. Ofwel starten we een uitgebreide studie naar de huidige processen”, vertelt Advanced-Manufacturingspecialist Filiep Vincent.

 

Productielijnen hertekenen

Zijn de processen volledig gekend, dan gaan onze specialisten aan de slag om de ideale productielijnen uit te tekenen. Vaak vertrekken ze daarbij van een wit blad, waarop ze samen met de klant een optimale plattegrond voor een fabriek uitdokteren. In andere gevallen heeft het bedrijf die oefening zelf al gedaan. “Zo had Colruyt Group al heel wat denkwerk verricht over hoe de ideale organisatie van hun productievloer eruit moest zien. We doorliepen de plannen samen, stap voor stap, om zeker te zijn dat het bedrijf op de goede weg was”, vertelt Filiep Vincent.

Een belangrijk principe, dat uiteraard ook bij Colruyt Group gevolgd werd, is dat de productiestappen elkaar logisch moeten opvolgen. “In een ideale situatie komen de grondstoffen aan de ene kant van de hal binnen, worden ze doorheen het gebouw verwerkt, en rollen ze aan de andere kant afgewerkt van de band. Als een product wordt teruggestuurd naar een machine die eerder in de productielijn staat, gaat er kostbare tijd verloren.”

“Daarnaast mogen de machines geen bottlenecks creëren. Doordat ze bijvoorbeeld te vaak stil liggen, omdat ze meerdere types producten maken en bij elke wissel gereinigd moeten worden. Als de klant dat wenst, gaan we ook hier op zoek naar een oplossing”, aldus Filiep. “Misschien is het goedkoper om een tweede machine in te schakelen?”

 

Optimale controle door digitalisering

Ook automatisering van productiestappen behoort tot de mogelijkheden. “Handelingen zonder veel toegevoegde waarde vallen immers perfect uit te besteden aan robots. Zoals het verplaatsen van producten van de ene naar de andere machine.”

Wil het bedrijf tot slot nog een versnelling hoger schakelen, dan kunnen ook heel wat andere bedrijfsprocessen geautomatiseerd worden. Met de geïntegreerde softwarepakketten die vandaag op de markt zijn, kunnen fabrieken digitaal de orders plannen en factureren, de productie aansturen en het magazijn beheren. “Cruciaal hierbij is dat de IT-toepassingen onderling communiceren. Dat bespaart niet alleen tijd, het verkleint ook de kans op fouten.”

 

Interesse in onze begeleiding?

Neem dan gerust contact op met onze specialist Filiep Vincent op +32 491 34 53 92 of via Filiep.Vincent@sirris.be.

Neem ook gerust een kijkje op de website van Food Factory of the Future, een initiatief van Sirris, Agoria en het innovatieplatform Flanders’ FOOD. Samen helpen we voedingsbedrijven om zich om te vormen tot fabrieken van de toekomst.

Deel dit artikel