Pedeo voert transformaties op zeven vlakken door

Pedeo voert transformaties op zeven vlakken door

Pedeo Die Casting was een van de eerste om in het Made Different-programma mee te stappen en transformaties op te zetten richting fabriek van de toekomst. De hogedrukgieterij ziet dit als een continu proces, waarin klant en toeleveranciers even nauw betrokken zijn.

Pedeo Die Casting is hard op weg om een Factory of the Future te worden. De sleutel ligt in durven investeren, ook in crisistijden, om niet achterop te raken. Bij de hogedrukgieterij in Oudenaarde werken zestig medewerkers. Het bedrijf ontwikkelt en produceert hoogwaardige hogedrukgietcomponenten, van aluminiumlegeringen, zink of zamaklegeringen. Het levert aan de bouwsector, machinebouw, elektronica- en auto-industrie. Pedeo neemt ook steeds meer montage van de producten en verdere nabewerkingen voor zijn rekening.

De gieterijsector is zeer prijscompetitief, wat tot prijsdruk leidt. Naast kostenefficiëntie verlangt de markt bovendien toegevoegde waarde van de gieterijen. Voor Piet D’Haeyer, directeur en eigenaar van Pedeo Die Casting, hoeven kostenefficiency en  waardecreatie niet tegengesteld te zijn aan elkaar;  slim waarde creëren kan zorgen voor kosteneffectief produceren.

Transformaties op alle vlakken

Pedeo stapte van in het begin mee in het Made Different-project en is een van de vijftig ondernemingen die de transformatie naar 'Factory of the Future' doormaken. Elementen als ecologisch werken, meer verantwoordelijkheden aan de mensen geven en netwerken zijn belangrijk in dit bedrijf.

In de transformaties zijn niet alleen KPI’s die je direct kunt herleiden tot omzet- en winstgroei en harde cijfers waar het transformatieproces toe moet leiden, van tel. Pedeo wil ook het beste totaalaanbod bieden en niet altijd de goedkoopste zijn. De prijs blijft een belangrijk aspect, maar leverperformantie, productkwaliteit en service zijn dat net zo zeer.

Ook intern worden de medewerkers intensief bij de transformaties betrokken en krijgen ze vrijheden om bepaalde zaken zelf op te nemen. Teams worden zelf veel meer verantwoordelijk voor hoe ze hun werk organiseren, hierbij ondersteund door moderne IT-systemen. In 2013 heeft Pedeo zwaar geïnvesteerd, onder andere in een datanetwerk door heel de fabriek, in een nieuwe ERP-systeem en een MES-systeem en in machines,  waaronder in een vijfassige freesmachine.

Transformeren  naar een fabriek van de toekomst vindt plaats op zeven mogelijke gebieden in het totaal. Pedeo heeft ervoor gekozen om met alle thema’s aan de slag te gaan. Dit omdat men al met veel zaken bezig was en het ene niet altijd los gezien kan worden van het andere, zoals een gelijktijdige product- en productieontwikkeling. Door al in een vroeg stadium met de klant mee te denken over het uiteindelijke productontwerp en het productieproces bij de klant, slaagt Pedeo erin om voor bepaalde hogedrukgietonderdelen goedkoper te zijn dan concurrenten uit lagelonenlanden. Het bedrijf kijkt hierbij verder dan het product, naar het proces van de klant. Door product en proces op elkaar af te stemmen kan het voor de klant belangrijke kostenvoordelen realiseren en is het competitief.

Regionale partners

In het verlengde hiervan ligt het opbouwen van een supply chain, waarmee Pedeo steeds meer actief is. In plaats producten van de ene naar de andere kant van Europa te transporteren, bouwt Pedeo aan een netwerk van partners in de regio. De kerncompetenties van het bedrijf zijn gieten en verspanen; voor oppervlaktebehandeling zoekt het dus specialisten. Logistiek en assemblage zijn een ‘make or buy’-beslissing: soms gebeurt het intern, maar komt er veel handenarbeid bij  kijken, dan wordt het uitbesteed.  Door de supply chain te organiseren en de regie te voeren, neemt Pedeo de klanten werk uit handen. De onderneming heeft met deze aanpak al nieuwe klanten aangetrokken en effectief grote volumeseries weten binnenhalen. Essentieel hierin is ook de leverbetrouwbaarheid, van Pedeo tegenover de eindklant en van toeleveranciers tegenover Pedeo.

Kleinere ecologische voetafdruk, lagere kosten

Pedeo zet sterk in op digitalisering. Het datanetwerk, dat onlangs door de hele fabriek is aangelegd, is een basis om niet alleen de productie, maar bijvoorbeeld ook het energieverbruik te kunnen monitoren en conditiemonitoring van het machinepark toe te passen. Zaken die de leverbetrouwbaarheid ten goede komen, maar ook aansluiten op de ecologische transformatie die het bedrijf doormaakt. In dat kader is Pedeo het gieten overgestapt van koelen met olie naar koelen met water, wat een flinke energiebesparing oplevert. De ecologische voetafdruk wordt daarmee kleiner en tegelijkertijd verlagen de kosten.

Investeren in de toekomst

Het transformatieproces bij Pedeo is nog niet afgerond en Piet D’Haeyer ziet eigenlijk geen eindpunt. Ook in de toekomst zal de onderneming zich voortdurend moeten blijven aanpassen. De twee voorwaarden om hierin succesvol te blijven, zijn een duidelijke visie ontwikkelen en vertrouwen in de toekomst uitstralen, naar alle stakeholders toe, ook de banken. Als een  bedrijf zorgt voor een cultuur van openheid en zijn troeven op tafel legt, kan het ook vandaag bij banken nog rekenen op steun. Mits het realistische vragen stelt en investeringen gefaseerd plant.

Deze blogpost  is gebaseerd op een artikel uit Vraag&Aanbod. Lees het volledige artikel  hier: deel 1 en deel 2.

Deel dit artikel