Kmo Kreamat transformeert naar productieomgeving voor maatwerk

Kmo Kreamat transformeert naar productieomgeving voor maatwerk

Kreamat produceert matrassen en boxsprings op maat. Om deze keuzevrijheid te verenigen met de flexibiliteit en korte levertermijnen van een competitief bedrijf, koos het voor een ingrijpende transformatie van de productie.

Kreamat is gevestigd in Bilzen en ontwikkelt flexibele slaapoplossingen, waaronder matrassen en boxsprings, die maximaal inspelen op de individuele behoeften van haar klanten. Aan de hand van een analyse van de lichaamsbouw van de klant en de verwachtingen rond slaapcomfort, wordt een individuele slaapoplossing uitgewerkt. Vervolgens wordt deze oplossing geproduceerd in de productiefaciliteit.

Hoge variabiliteit in productgamma met gevolgen voor productie

De klanten van Kreamat hebben – omwille van het maatwerk – een uitgebreide keuze aan mogelijkheden. Voor Kreamat is dit een strategische keuze. De grote keuzevrijheid voor de klanten heeft echter gevolgen voor de organisatie van de productie.

Om competitief te kunnen blijven, moet het bedrijf ook tegemoetkomen aan de eis van flexibiliteit en korte levertermijnen. Gezien het grote productaanbod (maar de kleine reeksgrootte) is het echter niet vanzelfsprekend om de productie zo in te richten dat aan bovenvermelde eisen voldaan wordt. Bovendien wordt de productie gekenmerkt door een hoge graad aan manuele interventies: handenarbeid bij het stikken, grijswerk (d.i. het opbouwen van het houten kader voor de boxsprings voordat deze met stof wordt overtrokken), stofferen en assembleren.

Kreamat besloot daarom een vijftal jaar geleden te investeren in de productie. Het opzet was om de productie te transformeren naar een flexibel apparaat met een ideale mix tussen handenarbeid (nodig om de vereiste kwaliteit te  behalen) en automatisatie (ondersteuning van de operatoren).

Optimalisatie van de productie

De transformatie in de productie moest ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk tijd vrijkwam bij de operatoren voor de uitvoering van waardetoevoegende activiteiten. Er werd ondermeer geïnvesteerd in een snijmachine die automatisch de patronen uit de verschillende stoffen snijdt. Deze machine is voorzien van gespecialiseerde hard- en software om de mallen (patronen) automatisch in te scannen en te digitaliseren. Vervolgens kan men met behulp van nesting-software onderdelen uit hetzelfde type stof groeperen, waardoor het materiaalverlies drastisch gereduceerd kan worden. De aanschaf van deze machine zorgde ervoor dat de stiksters - die voorheen de patronen manueel moesten aftekenen en uitsnijden - meer tijd ter beschikking kregen om de onderdelen te stikken, wat resulteert in een hogere output. 

Ook voor het grijswerk en het stofferen werden de nodige investeringen gedaan. Er werd een flexibel transportsysteem in gebruik genomen dat toelaat om de onderdelen die van het grijswerk komen automatisch naar de juiste stoffeerderspost te brengen. Ook deze investering resulteerde in een verhoogde output en kortere doorlooptijden.

Niet alleen in de productie, maar ook bij de ondersteunende processen (voorraadbeheer, planning, …) wordt continu gezocht naar verbeteringen. Zo is Kreamat volop bezig met het uitbreiden van de functionaliteiten  van haar ERP-pakket (productieaansturing, productieopvolging, …).

Bij Kreamat is men er zich van bewust dat continue verbetering noodzakelijk is, zowel in de productie als de ondersteunende processen, om zo gewapend te zijn tegen de toekomstige uitdagingen en om te kunnen transformeren naar een echte Fabriek van de Toekomst. De stappen die vandaag genomen worden zullen morgen hun vruchten afwerpen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

                                           

 

Share this article