Kant-en-klare zeewierboerderijen op textiel

Kant-en-klare zeewierboerderijen op textiel

Acht onderzoekspartners, waaronder Centexbel en de Vlaamse bedrijven Sioen Industries nv en Devan Chemicals nv hebben op 8 juni jongstleden een spin-off bedrijf “AT~SEA Technologies” opgericht, om kant-en-klare zeewierkwekerijen op de markt te brengen.

Deze sleutel-op-de-deur zeewierkwekerijen zijn het resultaat van het Europese onderzoeksproject AT~SEA, advanced textiles for open sea biomass cultivation, (FP7 - 2012-2015) waarin Centexbel in samenwerking en overleg met partners uit zowel de industrie als onderzoekswereld, een geavanceerd gecoat textiel ontwikkelde waarop zeewier op een gecontroleerde, efficiënte en productieve wijze wordt geteeld, met veel grotere opbrengsten dan tot nu. Bovendien is het systeem zo ontworpen dat de oogst zeer eenvoudig kan worden binnengehaald.
  
Het vooruitstrevende textielsubstraat voor zeewiercultivatie is een doorbraak voor de Europese industriële zeewierkweek en werd op 4 mei 2015 bekroond met de prestigieuze Techtextil innovatieprijs voor nieuwe materialen tijdens Techtextil, de internationale beurs voor technisch textiel in Frankfurt - Duitsland.

“Zeewier is een belangrijke bron voor onze toekomstige voedselvoorziening, grondstoffen voor chemicaliën, biochemie, bio-gebaseerde materialen en bio-energie.” 
    Bert Groenendaal, Coördinator AT~SEA project

Zeewier is een duurzame en hernieuwbare bron voor voeding, als additief in dierenvoeding, voor de biochemie, biomaterialen en bio-energie, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja, niet in concurrentie gaat met landbouwproducten voor menselijke voeding én zeer grote hoeveelheden CO2 absorbeert.

Het textielbedrijf Sioen Industries levert in samenwerking met Centexbel de geocate textielsubstraten waarop de zeewierplantjes gekweekt worden. Bexco uit Hamme ontwikkelt sterke en tegelijk lichtgewicht kabels, waarmee de textieldoeken in de zee worden verankerd. Devan Chemicals uit Ronse ontwikkelt groeibevorderende microcapsules die in de coating worden aangebracht. De andere partners komen uit Spanje, Nederland, Ierland en Marokko.

In Azië worden nu grote hoeveelheden zeewier geteeld, maar op een zeer arbeidsintensieve manier, waardoor het enkel rendabel is omdat de lonen er zo laag zijn. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om op grote schaal zeewier te kweken en te oogsten met een minimum bezetting.

Centexbel draagt in de spin-off AT~SEA Technologies zijn grondige expertise bij op het vlak van textiel en coatings voor zeewiercultuur, een expertise die het centrum tijdens dit drie jaar durende onderzoeksproject op punt kon stellen.

 

Contactpersonen:

Guy BUYLE | Manager EU Research | +32 492 737 619 | +32 9 243 82 53 | gbu@centexbel.be

David DE SMET | Researcher | +32 489 871 019 | +32 9 241 86 84 | dds@centexbel.be

 

Projectwebsite:

http://www.atsea-project.eu/

 

Beeld: AT~SEA en Centexbel

Share this article