De grotere slagkracht van genetwerkte technologie

De grotere slagkracht van genetwerkte technologie

Als genetwerkte fabriek slaagt de Waalse laserproducent Lasea erin om zijn competenties te verbreden, gebruiksklare installaties aan te bieden en tijdelijk gespecialiseerde ingenieurs aan te trekken.

Lasea is een Luikse kmo, gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van lasermachines voor uiteenlopende toepassingen. Markeren en traceerbaarheid is er een van de specialiteiten, waarbij de laser de meest betrouwbare methode blijkt. Het bedrijf biedt verder machines aan die met lasertechnologie thermoplasten lassen en mikt met microbewerking met lasers onder meer op de medische en farmaceutische industrie en de glasindustrie.

De onderneming biedt standaard werkstations en oplossingen op maat aan. Het besteedt de eigenlijke fabricage deels uit, omdat projecten worden steeds omvangrijker en complexer, maar klanten toch een totaaloplossing verwachten. Sommige componenten kan Lasea echter niet leveren of het heeft de expertise niet in huis. Dan is de knowhow van partners onontbeerlijk.

Vertrouwen als fundament

Met lasertechnologie als centraal onderdeel van de oplossing draagt Lasea de verantwoordelijkheid voor het hele project. Vertrouwen is het fundament van een dergelijke samenwerking in een netwerk. Ook al zijn bepaalde partners in andere projecten soms concurrenten, ze hebben er alle belang bij een bestelling binnen te halen.

Projectbeheer is daarbij een kritieke factor. De partners presenteren zich als één bedrijf. Tegelijk zorgen ze voor de nodige bescherming tegen mogelijke ongelukken, zoals een faillissement van een partner of een storing in een component.

Meer flexibiliteit

Lasea heeft in het kader van een interregionaal project een joint venture lopen met vijf andere ondernemingen om een lasermarkeringsbrevet te exploiteren. De voordelen van werken als open organisatie in een sterk netwerk zijn aanzienlijk. Lasea krijgt de kans om zijn competenties te verbeteren en zijn markten te verbreden, terwijl de risico’s beperkt want gedeeld zijn.

Lasea hanteert dezelfde logica om samen met partners nieuwe afzetmarkten te ontdekken. Soms verloopt prospectie via andere ondernemingen, op andere momenten word de netwerking benut om het eigen team te versterken. Heeft men bijvoorbeeld extra ingenieurs nodig op het vlak van elektromechanica, dan kan het daarvoor terecht bij een gespecialiseerde partner die tijdelijke expertise levert. De kmo opende daarom ook een kantoor in Bordeaux, waar een Frans onderzoekscentrum over lasertechnologie werd ondergebracht, en kan zo beroep doen op hooggekwalificeerde gespecialiseerde ingenieurs.

Het bedrijf breidt zijn netwerken voortdurend uit. Zo bleek de lasertechnologie ook beloftevol voor de bewerking van onderdelen van klokken, een sector die zich voornamelijk in Oost-Frankrijk en Zwitserland bevindt. In die regio zoekt Lasea dan ook naar de nodige competenties.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de projecten "Snelheid als competitief wapen” en "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Share this article