Lerend netwerk Circular Economy Connect boost uw inspanningen rond circulaire economie

Lerend netwerk Circular Economy Connect boost uw inspanningen rond circulaire economie

Een ‘fabriek van de toekomst’ is circulair. Wat de drijfveren ook mogen zijn - materiaalkosten verminderen, anticiperen op wetgeving, inspelen op veranderende klanteneisen, de ecologische voetafdruk verkleinen - op termijn zullen bedrijven evolueren richting meer circulaire bedrijfsmodellen. Het lerend netwerk Circular Economy Connect kan u hierbij helpen.

De koplopers zijn nu al volop bezig, maar stoten nog op barrières. Wacht u echter te lang, dan riskeert u uit de markt geprezen te worden. Kleinschalige experimenten kunnen toelaten om uit te zoeken wat wel en niet werkt. Ondanks de recente ‘boom’ in circulaire economie studies en consultants, zijn er (nog) geen pasklare formules om de principes van de circulaire economie op de bedrijfsvloer te implementeren. Bedrijven kunnen dus wellicht voornamelijk uit elkaars goede en minder goede ervaringen leren.

In het najaar van 2016 lanceerden Sirris en Agoria daarom Circular Economy Connect, een lerend netwerk over circulaire economie voor en van technologiebedrijven. De focus ligt op 're-manufacturing' - oude producten herfabriceren tot ‘nieuwstaat’ - en servitisatie - het verkopen van een dienst of resultaat in plaats van een product.

Kruisbestuiving en best practices

In het lerend netwerk komt een vaste groep van gelijkgestemde bedrijven - AW Europe, Agfa Graphics, Atlas Copco, Barco, BSH Home Appliances, Daikin en ETAP - gespreid over een jaar vier keer samen. De interactie tussen de bedrijven laat kruisbestuiving toe en helpt concrete oplossingen te vinden voor gedeelde uitdagingen. Internationale experts ter zake brengen bijkomende kennis en inspiratie in het netwerk binnen. Onder begeleiding van een ervaren coach worden de deelnemers getriggerd om de opgedane kennis te vertalen in tastbare, eerstvolgende stappen die zij willen zetten om tot een meer circulaire bedrijfsvoering te komen. Aan dit vervolg van de oefening wordt ook gewerkt tussen de bijeenkomsten door.

 

(Bron: European Remanufacturing Network)

Op de kick-off van Circular Economy Connect deelden drie internationale topexperts hun inzichten over wat re-manufacturing precies is, welke de strategische argumenten zijn om erin te investeren, hoe re-manufacturing kan gekoppeld worden aan businessmodel-innovatie, wat een aantal goede praktijken zijn uit de technologische industrie, maar ook wat de obstakels zijn waarmee bedrijven af te rekenen krijgen.

Re-manufacturing

Re-manufacturing laat bedrijven toe hun milieu-impact te verkleinen. Maar belangijker nog, door het aanbieden van goedkopere, kwaliteitsvolle geherfabriceerde producten kan een bedrijf flexibeler inspelen op klantenvragen. Een interessante insteek van de experts was te vertrekken vanuit diensten-na-verkoop. Bedrijven met een goed ontwikkelde service business kennen hun installed base en kunnen hun producten gemakkelijker weer uit de markt halen en via re-manufacturing opnieuw valoriseren.

BSH Home Appliances bracht een case over hun succesvolle project in België rond hergebruik en herstel van huishoudapparaten in samenwerking met de kringloopsector en over de eerste ideeën rond leasing-modellen voor één van de high-end toestellen uit hun gamma.

Tijdens deze eerste sessie van Circular Economy Connect identificeerde de groep een aantal uitdagingen om verder uit te diepen:

  • toegang tot producten voor re-manufacturing en omgekeerde logistiek
  • veranderingen in businessmodel en in relatie met de klant
  • risico- en veranderingsmanagement
  • productontwerp (design voor een langere levensduur, voor herstel, voor re-manufacturing, voor recyclage)

De tweede sessie van Circular Economy Connect vond plaats bij AW Europe in Baudour. Hierover later meer.

 

U wilt niet achterblijven en ook uw (eerste) stappen richting circulaire economie zetten? Laat het ons weten! In het najaar starten we met een tweede cyclus van Circular Economy Connect en kunt u instappen. 

(Bron foto bovenaan : AW Europe)

 

Contact:

Helen Versluys - Expert, Agoria 

Thomas Vandenhaute - Project Leader Sustainibility, Sirris

 

Share this article