Atlas Copco innoveert via 3D-printen en samenwerken over divisiegrenzen heen

Atlas Copco innoveert via 3D-printen en samenwerken over divisiegrenzen heen

Naast de vier eerste Factories of the Future kent België nog heel wat andere bedrijven die intensief met innovatie bezig zijn. Een van hen is Atlas Copco. Deze wereldwijde groep bestaat uit vier business areas, waarvan compressortechniek de grootste is. 3D-printen wint er aan belang, zo ook de kennis van AM-technologieën.

Het hoofdkwartier van de afdeling compressortechnieken van Atlas Copco bevindt zich in België. Naast de productontwikkeling, zijn daar ook de productie en de logistieke verdeling gehuisvest. Er zijn ongeveer 3.000 mensen tewerkgesteld. De Vlaamse ingenieurs zijn de drijvende kracht achter de innovaties in de compressorentechniek wereldwijd. Ze zien onder meer mogelijkheden in 3D-printing. Daarom werd in 2014 een project gelanceerd dat experts uit verschillende divisies samenbrengt om zoveel mogelijk van elkaar te leren en alle facetten te exploreren. Verder stapte Atlas Copco in een samenwerking met Sirris en een reeks andere bedrijven in een project om de mogelijkheden van 3D-printing te verkennen.

Het nam daarvoor de volledige stukkenlijst door en overwoog welke onderdelen in aanmerking kwamen voor 3D-printen. Ook een in samenwerking met Sirris georganiseerde masterclass, waarin een aantal ontwerpers van elke divisie deelnam en intensief samenwerkte rond 3D-printen via eigen aangebrachte cases, paste in dit plaatje. Na de masterclass kon de ontwerpafdeling verder werken aan de succesvolle cases en op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten.

Op verschillende vlakken biedt 3D-printing nu al een toegevoegde waarde, zoals prototypes en tooling, naast 'one-off-parts' en productieonderdelen van compressoren. Vroeger werden prototypes vervaardigd uit een blok staal of gedraaid op een draaibank; vandaag wordt een groot deel van de prototypes geprint. Zo kan de ontwikkelingstijd worden verkort en komt men sneller tot een beter product. Ook bij de productie van one-off-parts - wisselstukken en zeer specifieke producten die voor één klant ontworpen worden - helpt 3D-printen Atlas Copco om beter tegemoet te komen aan specifieke klanteneisen en de klant nog beter te helpen om tot een competitief voordeel te komen. Voor de productie van productieonderdelen in compressoren ten slotte, waarbij de onderneming voortdurend naar een verbetering van energie-efficiëntie streeft, is 3D-printing een essentieel hulpmiddel.

Het succesverhaal van Atlas Copco komt uitgebreid aan bod in een recente aflevering van het programma Z-Industry op Kanaal Z, waarin vier weken lang vier rolmodellen worden voorgesteld die met succes transformaties doormaken om verder te groeien. Bekijk hier het filmpje:  

Deel dit artikel