Biobakkerij De Trog combineert hightech met ambachtelijke kwaliteit

Biobakkerij De Trog combineert hightech met ambachtelijke kwaliteit

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Opvallend deze editie was dat de winnaars, behalve uit de klassieke technologische sectoren, uit de meest uiteenlopende branches kwamen: voeding, hout en hygiëne. Deze drie bedrijven hebben overigens dezelfde kenmerken: allen zijn het dynamische, innovatieve ondernemingen die het uitzonderlijk goed doen in deze economisch uitdagende tijden.  Uit de voeding stellen we Biobakkerij De Trog voor.

Biobakkerij De Trog uit Ieper, dat ooit op een zolder in Brugge begon, kende de laatste jaren dan ook een stevige opmars, met een jaarlijkse groei van meer dan 25 procent. In nauwe samenwerking met lokale leveranciers produceert het dagvers ambachtelijk brood van de hoogste kwaliteit voor retail, foodservice en een uitgebreid netwerk van zelfstandige bio-detailhandel. Het combineert hierbij grootschaligheid, productflexibiliteit (300 productreferenties!) en korte time to market van nieuwe producten.

Productontwikkeling gebeurt in nauwe samenwerking met de klanten, waarbij de nieuwe producten meermaals getest, geëvalueerd en goedgekeurd worden, alvorens er overgegaan wordt tot productie. Ook voor introductie van innoverende technieken wordt intensief samengewerkt met technologiepartners.

De Trog kiest in productie voor een uitgebalanceerde combinatie van vakmanschap en de inzet van technologie. Open innovatie en automatisering spelen een belangrijke rol - met o.a. het gebruik van eigen intern ontwikkelde software, orderpicking met smart glasses en diverse roboticatoepassingen. Dit alles in functie van product en kwaliteit, binnen een mensgerichte productie. Kwaliteit vertaalt zich trouwens ook in just-in-time praktijken leveringen van de juiste hoeveelheden, in combinatie met de korte doorlooptijden en vele referenties.

Kenmerkend in het human-resourcesbeleid zijn een diepgaande opleiding en langdurige kennisopbouw, flexibele inzetbaarheid in een open cultuur, waarin teamwerking en betrokkenheid centraal staan. Men houdt hierbij rekening met sturing door en inbreng van de medewerkers en heeft oog voor hun verwachtingen, naast de product- en procesvereisten. De processen werden bovendien aangepast aan de ergonomische noden van de mensen.

Op vier jaar tijd werd de omzet verdrievoudigd tot 15 miljoen euro, het aantal personeelsleden verdubbeld, het productierendement gevoelig verhoogd en de leverbetrouwbaarheid fors verbeterd, resulterend in een gemiddelde servicegraad van 99,87 procent!

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).

 

Deel dit artikel