Bedrijven wisselen QRM-ervaringen uit op 'Meet the Expert'-event

Bedrijven wisselen QRM-ervaringen uit op 'Meet the Expert'-event

Tijdens het event 'Meet the Expert': een ervaringsuitwisseling over doorlooptijdverkorting met Rajan Suri op 29 april 2013 kwamen een aantal bedrijven aan bod die al een hele  weg hebben afgelegd in het introduceren van quick response manufacturing (QRM) in hun bedrijf. Ze getuigden over hun ervaringen, toetsten deze af tijdens een namiddagsessie met hun collegabedrijven die hetzelfde transformatieproces doorlopen en legden op een open manier hun vragen en bedenkingen voor aan de groep  én aan de expert Rajan Suri zelf.

Volgende zeven bedrijven gingen in op de oproep hun ervaringen te delen: Automatic Systems, Esco Couplings, Hansen Industrial Gearboxes, Obumex, Harol, Provan en Maxon. Tijdens de getuigenissen gingen de bedrijven dieper in op de gemaakte plannen en wat hiervan al volledig of gedeeltelijk gerealiseerd werd.

Vragen en resultaten

De deelnemers legden een aantal zeer interessante en pertinente vragen voor aan het lerende netwerk, zoals over de samenstelling van de QRM-cellen: wat is de ideale grootte van een QRM-cel en hoe stellen we deze best samen? Welke criteria gebruiken om de meest geschikte FTMS (Focused Market Target Segment) te selecteren? Hoe krijgen we de hele organisatie mee in het veranderingsproces? Hoe berekenen we de behaalde tijdswinst en volgen die op? Hoe kunnen we de MCT (manufacturing critical-path time of doorlooptijd) berekenen? Hoe bepalen we best de prioriteiten en hoe kunnen we deze bijsturen? Is een SPOC (single point of contact) naar leveranciers en klanten altijd werkbaar? hoe combineren we QRM met ons IT-systeem? Welke valkuilen kunnen we best vermijden? Welke richtlijnen volgen we best? Wat zijn de sleutels tot succes? ...

Meet the expert QRM

Ook werd er uitvoerig ingegaan op de behaalde resultaten: er is minder magazijnruimte nodig, omdat producten sneller door de fabriek gaan, er zijn minder orders op de werkvloer, er moet minder gezocht worden naar onderdelen, er is een betere betrouwbaarheid van de leverdatum, een verkorting van de doorlooptijd (tot een factor 5!), een grotere flexibiliteit, betere kwaliteit, een betere flow door de fabriek dankzij kleurcoderingen en zelfsturende teams, kosten kunnen worden teruggedrongen zoals overbodige vergaderingen, het aanleggen van interne stock, regelmatig heruitvoeren van werk, ...

Conclusie

Dat een QRM implementatie niet altijd van de eerste keer succesvol is en dat dit met vallen en opstaan verloopt, spreekt vanzelf. Het is uiteraard kwestie van te leren uit de fouten en ervaringen en met de hulp van het advies van Sirris, collegabedrijven en Rajan Suri om het bij de volgende iteratie beter te doen. Belangrijk is inderdaad om een cultuur van continue verbetering te creëren als men zijn bedrijf op basis van QRM wil transformeren.

Door de open sfeer en de bereidheid om constructief mee te denken konden de aanwezigen heel wat van elkaar en van de expert opsteken. Zo werd het een zeer leerrijke namiddag. Na afloop werd er dan ook nog duchtig nagekaart tijdens de netwerkreceptie.

QRM ook in uw bedrijf?

Ondertussen hebben 100 bedrijven en 150 deelnemers aan één van de vijf masterclasses van Rajan Suri die door Sirris in Vlaanderen werden georganiseerd, deelgenomen. Heeft uw bedrijf nood aan advies en ondersteuning om QRM effectief in uw onderneming te implementeren of bent u reeds gestart met QRM te implementeren binnen uw bedrijf, en  stemt u graag eens af met andere bedrijven die dezelfde transformatie doormaken neem dan contact op met Sirris en ontvang zelf een uitnodiging voor één van de volgende bijeenkomsten van het lerende netwerk.

Contactpersoon: Pascal Pollet, Sirris.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Snelheid als competitief wapen” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

Deel dit artikel