Betere Productieplanning bij de Belgische KMO nodig voor doorlooptijdverkorting

Betere Productieplanning bij de Belgische KMO nodig voor doorlooptijdverkorting

Ook in dit landschap van ultra-innovatie blijft er bij de Belgische kmo’s een grote nood bestaan aan basiskennis op gebied van best practices voor productieplanning. Een van de belangrijkste vragen hierbij blijft welke tools en hulpmiddelen (ERP, finite scheduler,…) voor hen haalbaar zijn (budget) en tegelijk meerwaarde bieden (functionaliteit).

Bij de recente opstart van het Lerend Netwerk Doorlooptijdverkorting , gesteund vanuit het Agentschap Ondernemen, bleken volgende thema’s het sterkst te leven bij de deelnemers. Uit een set van 14 werden als belangrijkste geselecteerd: Productieplanning, Aansturing op de werkvloer, en creëren van Flexibele Capaciteit. Als vierde kwam omgaan met mensen en change management uit de bus.

Enkele van de veel voorkomende scheefgegroeide werkwijzen op gebied van planning bij onze kmo’s zijn:

1. productieplanning zit op een totaal verkeerd niveau, nl bij de productieverantwoordelijken op de werkvloer;

2. productieorders worden vrijgegeven zodra ze aangemaakt zijn in het ‘systeem’ (als dit al gebeurt…) en

3. er is geen formele functie van productieplanner;

4. vele van onze typische high mix/low volume kmo’s  plannen hun capaciteit in stuks ipv in tijd. Dit geeft hen een onrealistische kijk op de bezetting van het productieapparaat.

Wanneer we willen werken aan doorlooptijdverkorting kan er, naast vele andere acties, gekozen worden om een pull systeem op de werkvloer te gebruiken (denk aan bijv. Polca uit QRM). Ook dan blijft het echter nodig om voorafgaand een haalbaar plan te genereren, én zicht te hebben op de bezetting van het productieapparaat. Dit helpt tevens om een realistische leverdatum naar de klant af te leveren.

Contactpersoon: Mark Van Pee, mark.vanpee@sirris.be

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Snelheid als competitief wapen” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

Deel dit artikel