Centralisatie van essentiële informatie is uitdaging in Fabriek van de Toekomst - een onderzoek van Ricoh

Centralisatie van essentiële informatie is uitdaging in Fabriek van de Toekomst - een onderzoek van Ricoh

In 2020 mogen we meer gedecentraliseerde organisatiestructuren verwachten als gevolg van nieuwe technologie. Dit verwacht Mark Boelhouwer van de toekomst. Boelhouwer is Director Strategy & Operations bij Ricoh Nederland, de van oorsprong Japanse multinational  gespecialiseerd in digitale kantooroplossingen, production printing, beeldverwerkingsapparatuur, industriële producten en oplossingen voor netwerksystemen. Hij concludeert dit uit de resultaten van een onderzoek van het moederbedrijf.

Sleutelbegrippen in zijn betoog zijn het belang van decentralisatie versus centralisatie, gelinkt aan een nauwere samenwerking met klanten, netwerken van geïntegreerde processen voor informatiebeheer en centraal beveiligingsbeleid van bedrijfskritische data.

Het nieuwe tijdperk zal niet worden gekenmerkt door gedecentraliseerde organisatiestructuren van het verleden, omdat ze inefficiënt en dubbelop zijn en geen coherente strategische leiding hebben. Bedrijven zouden meer procesgericht werken, met een hogere mate van centralisatie van essentiële informatie. Zo kunnen werknemers eenvoudig data ontvangen, opslaan en opvragen. Besluitvorming kan hierdoor minder hiërarchisch zijn en werknemers die rechtstreeks samenwerken met klanten, kunnen zonder vertraging belangrijke zakelijke beslissingen nemen.

Het ondersteunen van een nauwere samenwerking met klanten is essentieel, aangezien leidinggevenden uit het bedrijfsleven denken dat klanten tegen 2020 de voornaamste bron van nieuwe product- of service-ideeën zullen zijn. Daarnaast verwacht 86 procent van de leidinggevenden dat klanten integraal deel zullen uitmaken van de interne besluitvorming en dat mensen van buiten de organisatie, zoals klanten en zakenpartners, zullen deelnemen aan projectteams.

Een netwerk van geïntegreerde processen voor informatiebeheer, dat toegankelijk is voor de belangrijkste kenniswerkers bij hun besluitvorming, ongeacht hun locatie, is een sleutelfactor voor een geslaagde decentralisatie in 2020.

Kenniswerkers zullen op een veilige manier informatie moeten kunnen aanmaken, opslaan en opvragen. Een centraal beleid is hierbij essentieel voor de beveiliging van bedrijfskritische data, een van de meest waardevolle bedrijfseigendommen. Dit is echter nog een grote uitdaging aangezien momenteel 43 procent van alle processen voor bedrijfskritische documenten in Europese bedrijven gebaseerd is op hard copies en slechts 22 procent van de organisaties beschikt over een volledig geautomatiseerde workflow.

Besluit

Boelhouwer verklaart: “In het nieuwe tijdperk van decentralisatie zal het voor bedrijven essentieel zijn om zich beter aan te passen aan de digitale wereld, met name omdat kritische informatie toegankelijk moet zijn voor werknemers die vaak virtueel of buiten het bedrijf werken. Door de juiste partners te kiezen die helpen bij het optimaliseren van de bedrijfskritische processen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun informatie veilig is en onder controle blijft. De informatie moet ook gemakkelijk toegankelijk zijn voor werknemers en projectteams zodat ze in het beste belang van de organisatie kunnen handelen. Door deze aanpak wordt niet alleen dubbel werk voorkomen en de coherentie gegarandeerd, maar kan vooral ook een nauwkeurig inzicht worden verkregen in de kosten die worden gemaakt binnen het hele bedrijf.”

Een samenvatting van het onderzoek is te downloaden op:  http://thoughtleadership.ricoh-europe.com/thenextdecade/

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel