Chinese reserves zeldzame grondstoffen bijna uitgeput

Chinese reserves zeldzame grondstoffen bijna uitgeput

Na 50 jaar van intensieve ontginning lijken de Chinese voorraden van zeldzame grondstoffen, die gebruikt worden bij de productie van onder meer elektronica,  stilaan uitgeput te geraken. Dit meldt de BBC op basis van een Chinees rapport.

Met zeldzame grondstoffen worden 17 elementen bedoeld die gebruikt worden voor de productie van MP3-spelers, gsm's, flatscreen-tv's, hybride batterijen, ... Door de stijgende populariteit van deze producten, steeg ook de vraag naar de materialen.

China beheert 97 procent van de markt van zeldzame grondstoffen, al bezit het slechts 23 procent van de voorraden ter wereld. China legt de export ervan nu aan banden. In 2010 exporteerde het nog 39.000 ton, maar beperkt dit volume nu tot 30,258 ton per jaar, naar eigen zeggen om het milieu te beschermen. De reserves slinken snel. Overdreven ontginning en illegale mijnbouw zouden de oorzaken zijn.

De VS, EU en Japan noemden de opgelegde limieten illegaal en hebben China om uitleg gevraagd bij het WTO. Het land zegt de regels van het WTO te volgen, wil samenwerken met de betrokken partijen en roept andere landen met reserves nu op hun productie te verhogen. Het land zal in de toekomst ook strengere standaards en beschermende ontginningregels implementeren om een bestendige groei in de sector te vrijwaren.

Kan dergelijk nieuws voor Europa een trigger zijn om nog meer in te zetten op het sluiten van materiaalkringlopen? Als we immers de materiaalkringlopen kunnen sluiten, verkleinen we de nood aan import uit onder andere China.   

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris.

 

Deel dit artikel