De robots komen eraan!

De robots komen eraan!

Een bedrijf als Google investeert in een ogenschijnlijk verrassende maar veelbelovende, toekomstgerichte sector . De groeiende interesse van concerns die we nu niet kennen van de industriële robots voor ontwikkelingen in robotica zijn dan ook een overtuigend signaal dat de robots eraan komen !

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Foxconn wil deze robots in eerste instantie bouwen voor eigen gebruik. De doelstelling is om op 3 tot 5 jaar tijd een leger van 1 miljoen robots in te schakelen en zo 500.000 werknemers op te schuiven in de productieketen van het uitvoeren van routineuze taken naar het uitvoeren van taken met meer toegevoegde waarde. Volgens cijfers van IFR (international Federation of Robotics) is de wereld op weg om tegen 2014 1,3 miljoen industriële robots in gebruik te hebben. De plannen van Foxconn vertegenwoordigen dus quasi een verdubbeling van het aantal industriële robots wereldwijd.

Tevens is de aankondiging van Foxconn een pijnlijke wake-up-call aan de bestaande fabrikanten van industriële robots aangezien hun producten niet voldoende flexibel en gemakkelijk te trainen zijn voor Foxconn of andere producenten van electronische componenten en sub-assemblies.

Bovenstaande signalen moeten ook de Vlaamse industrie aanzetten om na te denken over wat de toekomst in petto heeft om vervolgens gepaste acties te plannen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris.

 

Deel dit artikel