F3 transformeert Vlaamse voedingsbedrijven tot Food Factories of the Future

F3 transformeert Vlaamse voedingsbedrijven tot Food Factories of the Future

Samen met het Agentschap Ondernemen, ontwikkelen projectpartners Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris het  traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future. Binnen het traject ligt de focus op drie technologische transformaties: World Class Production, Digital Factories en Smart Production.

Machinebouw en voedingsindustrie slaan nu de handen in elkaar om bedrijven uit de voedingsindustrie om te vormen tot Food Factories of the Future en zo mee te helpen onze welvaart veilig te stellen.

Complementaire partners

De Vlaamse regering werkt samen met de industriële sectorfederaties aan een Nieuw Industrieel Beleid (NIB). Fevia Vlaanderen, de sectorfederatie van de Vlaamse voedingsindustrie, schreef een witboek met een belangrijk luik over innovatie van producten en processen. De uitwerking ligt voor een belangrijk stuk bij haar competentiepool Flanders’ FOOD. Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, en Sirris, het collectief centrum van technologische industrie, lanceerden het Made Different-initiatief waarin het de maakindustrie een stappenplan aanreikt om zich aan de hand van zeven transformaties om te vormen tot fabrieken van de toekomst.

In samenwerking met Agentschap Ondernemen werken de projectpartners aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future. Het Made Different-kader wordt gebruikt met een focus op drie technologische transformaties: de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem (Smart Production). De Vlaamse voedingsindustrie wordt gesensibiliseerd, gemotiveerd en ondersteund om nieuwe technologie te incorporeren in het productiesysteem. Hieronder volgt een kort overzicht van de beschouwde transformaties.

Stappenplan

Met behulp van seminaries, bedrijfsbezoeken, technologiescans van bedrijven door experts en technologiescouting in het buitenland, worden geïnteresseerde bedrijven geïnformeerd en overtuigd van de technologische mogelijkheden. Om de noden en mogelijkheden verder uit te diepen, worden brainstormsessies gehouden met de industrie. Er wordt zowel collectief als bilateraal gewerkt met bedrijven. Haalbaarheid van opportuniteiten wordt onderzocht met verkennende experimenten en operationele en financiële haalbaarheidsstudies. De positieve afronding daarvan leidt tot strategische transformatieplannen voor de bedrijven die verder willen gaan.

Het project zal in 60 bedrijven technologiescans uitvoeren, voor 50 bedrijven experimenten uitvoeren en technologisch advies verlenen en voor 20 bedrijven transformatieplannen opstellen, met als doelstelling dat 10 bedrijven tijdens of kort na afloop van het project nieuwe technologie incorporeren. Deze succesverhalen zullen inspirerend werken voor de verdere transformatie van de sector.

Geïnteresseerd om te weten hoe een voedingsbedrijf kan transformeren naar een voedingsfabriek van de toekomst en welke technologie de voedingsindustrie vooruit zal helpen? Neem contact op met de projectpartners en/of neem deel aan het kick-off-event op 5 juni!

Contactinformatie

F³ - Food Factory of the Future is een initiatief in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel