Harde en brosse materialen slijpen met een hoge oppervlaktekwaliteit en vormnauwkeurigheid

Harde en brosse materialen slijpen met een hoge oppervlaktekwaliteit en vormnauwkeurigheid

Om door te breken met nieuwe technologieën is enige basiskennis van die technologieën en hun mogelijkheden vereist. We stellen enkele doorbraaktechnologieën aan u voor aan de hand van een reeks infofiches. Bruno Kersschot, Jun Qian en Dominiek Reynaerts van de afdeling PMA aan de KU Leuven leverden volgende bijdrage rond ELID-slijpen (Electrolytic In-Process Dressing).

Deze afnemende technologie is geschikt om het oppervlak van geharde staalsoorten, cermets en keramiek te bewerken. Ze staat al ver, vooral in Japan en voor high-end toepassingen: ELID-slijpen is al getest via demonstrators, in operationele omgevingen en werd zelfs al geïmplementeerd, als bruikbaar bevonden op industrieel niveau en succesvol ingezet in de industrie. Deze laatste stadia beperken zich tot nu toe uitsluitend tot Japan.

Slijpen via Electrolytic In-Process Dressing (ELID) blijkt een efficiënte techniek om zeer harde en brosse materialen te bewerken. Het procedé laat het gebruik toe van metaalgebonden slijpschijven, die zeer duurzaam zijn en moeilijk aan te passen in vergelijking met schijven met harsen of glas. Bovendien is het met ELID-slijpen mogelijk een werkstuk met zowel een goede geometrische nauwkeurigheid als een zeer glad oppervlak te bekomen.

Via elektrolytische ontbinding worden de metallische slijpwielen continu scherp gehouden tijdens het bewerkingsprocedé. Op de rand van het slijpwiel vormt zich een passiveringslaag van oxiden. Deze laag reduceert de houdkracht van de matrix op de abrasieven, waarbij het verwijderen van botte korrels van het wiel makkelijker gemaakt wordt en dus constant nieuwe korrels aan het schijfoppervlak bloot komen te liggen. Het procedé laat verder ook het gebruik van slijpwielen met zeer fijne korrels (ca. 1 µm) toe, die het mogelijk maken een werkstuk af te werken met een excellente oppervlaktekwaliteit.

Lees het volledige dossier met meer gedetailleerde informatie over ELID.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

Deel dit artikel