Harol ontwikkelt eigen QRM concept POLWIP

Harol ontwikkelt eigen QRM concept POLWIP

Als producent van zonweringen heeft Harol uit Diest te maken met een grote variatie aan producten en sterke seizoenschommelingen. Om toch een snelle doorlooptijd te realiseren ontwikkelde het bedrijf een eigen strategie rond Quick Response Manufacturing (QRM). Het nieuwe concept kreeg de naam POLWIP (een combinatie van Constant Work in Progress (CONWIP) en de Kanban-variant POLCA) en kan intussen op internationale belangstelling rekenen.

Harol is fabrikant van rolluiken, zonwering en sectionale poorten. Harol produceert voor 95% op order, maw op maat en volgens behoefte van de klant. Zonweringsproducten zijn zeer seizoensgebonden. Mensen kopen nu eenmaal zonwering wanneer de zon schijnt en liefst hebben ze deze dan ook nog zo snel mogelijk geleverd. De seizoensgebondenheid samen met het brede productenpallet en het op order produceren volgens de leanprincipes zorgt voor zeer veel variatie op de productievloer. Dit maakte dat de poederlakinstallatie een bottleneck vormde in de productie. Het was namelijk bijzonder moeilijk om aan de assemblageafdeling tijdig de juiste orderinformatie aan te leveren.

Het grootste probleem vormde zich voornamelijk met de synchronisatie tussen de lakhal en de doekenafdeling. Enerzijds is het belangrijk voor de lakhal dat ze voldoende switchen tussen de verschillende productfamilies en anderzijds is het belangrijk dat wanneer de gelakte onderdelen aan onze verschillende assemblage afdelingen toekomen dat het doek daar ook tijdig klaar voor is. De oplossing werd gevonden in Quick Response Manufacturing (QRM).

Eén van de grootste verschillen met vroeger is dat de orders nu opgestart worden op het einde van het productieproces waar we vroeger op meerdere plaatsen authorisatie gaven aan productieorders om opgestart te worden. Een ander belangrijk voordeel is dat er veel minder interventie nodig is van leidinggevenden om het order door de productie te loodsen. In samenwerking met Sirris werd een eigen systeem ontwikkeld dat volledig zelfsturend is. Om dit zelf ontwikkelde systeem uit te testen werd samen met Sirris een QRM game ontwikkeld waarin de productie gesimuleerd kon worden en de medewerkers uit het productieproces actief betrokken werden om te verifiëren of de uitgedachte werkwijze ook effectief een oplossing voor de problemen was.

Het hele systeem wordt ondersteunt door visuele aspecten zoals kleurenplaatjes die op de karren werden bevestigd en door elke productiecel binnen een productiestroom een bepaalde kleurencode toe te kennen. Op die manier weten mensen die we tijdens het hoogseizoen extra binnenhalen direct waarnaar ze de materialen moeten transporteren. Na de eerste implementatie van het pilootproject verliep de doorlooptijd veel constanter en dat die tevens gehalveerd was. Het grote voordeel daarvan is dat door de halvering van de doorlooptijd een veel grotere flexibiliteit binnen de productie mogelijk wordt, wat uiteindelijk ten goede komt van de klanten van Harol.

Bekijk het succesverhaal van Harol in volgend filmpje.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de projecten "Snelheid als competitief wapen” en "Vlaggenschepen voor Fabrieken van de Toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel