Hoe oppervlakken en deklagen leiden tot energie-efficientie!

Hoe oppervlakken en deklagen leiden tot energie-efficientie!

In het kader van Made Different organiseerden Sirris en Agoria, samen met het MIT op 3 en 4 oktober de Europese conferentie over 'Manufacturing: Smart, Sustainable and Inclusive Growth' in Brussel. Uit het boeiende programma sprongen enkele lezingen uit, waaronder deze rond nanobewerkte oppervlakken en coatings.

Professor Kripa Varanasi van het MIT Department of Mechanical Engineering toonde hoe nanobewerkte oppervlakken kunnen bijdragen tot een belangrijke efficiëntieverhoging in verschillende energie-, water- en transportsystemen. De lezing focuste zich voornamelijk op oppervlakken die gestructureerd zijn en de juiste oppervlakte-energie bezitten. Door bijvoorbeeld in een stoomcentrale de interactie tussen stoom en het oppervlak van turbineschoepen te veranderen, kan een efficiëntieverhoging van 5 procent bekomen worden. Coatings die ijsvorming verminderen op vliegtuigen en windturbines of anti-fouling coatings die minder aanslag in pijpleidingen of op boten veroorzaken, dragen bij tot een verhoogde veiligheid en efficiëntie en een verminderd energieverbruik.

Professor Varanasi toont tenslotte nog een fascinerend voorbeeld van een sterk geoptimaliseerd oppervlak met een superglijdend effect. Afgezet aan de binnenkant van een ketchupfles, zorgt deze coating voor een bijna wrijvingsloos glijden van de ketchup uit de fles. Uiteraard zal een dergelijke technologie zich niet beperken tot ketchup, maar biedt ze mogelijkheden voor andere traag vloeiende substanties, zoals verf.

De voordracht illustreerde het grote potentieel van oppervlakken die op intelligente manier gestructureerd en behandeld worden.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel