ICT bepaalt autoverzekeringspremie van de toekomst

ICT bepaalt autoverzekeringspremie van de toekomst

M2M-toestellen ('machine-to-machine') die samenwerken met analyseplatformen voor big-data, draadloos internet en cloud-computing kunnen de werkwijze van bedrijven, zoals verzekeraars, in de toekomst fundamenteel veranderen.

Zowel industriële als consumentensectoren ontdekken innovatieve gebruiksmogelijkheden voor M2M-toestellen waar je ze niet direct zou verwachten. Een voorbeeld hiervan zijn autoverzekeraars in de VS, die hun bestuurders de optie te bieden een M2M-toestel in hun auto's te installeren om hun rijgewoonten te monitoren. Zo'n toestel met de grootte van een uit de kluiten gewassen aansteker kan ingeplugd kan worden in het voertuigmanagementsysteem (OBD-II ) van de wagen en registreert de handelingen van de chauffeur over een periode van 30 dagen, het aantal gereden kilometers, hoe hard geremd wordt en hoe vaak tussen middernacht en 4 uur 's morgens gereden wordt inbegrepen. De module stuurt de info via een radioverbinding naar de verzekeraar, die dagelijks updates van het rijgedrag op zijn website zet ter beschikking van de deelnemer. Het bedrijf geeft ook kortingen op de premies op basis van de resultaten. Zo kunnen voorzichtige bestuurders aan het einde van de testperiode tot 30 procent besparen op hun premie.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris.

 

Deel dit artikel