JTEKT houdt marktpositie door te investeren in processen

JTEKT houdt marktpositie door te investeren in processen

Om stand te houden in de sterk concurrentiële autosector, zoekt JTEKT Torsen Europe voortdurend naar nieuwe manieren om goedkoper te produceren. Investeren in ‘world-class production technologies’ is daarbij een must.

JTEKT Torsen Europe is een dochteronderneming van het Japanse JTEKT Corporation, een hightechbedrijf gespecialiseerd in de fabricage van tandwielsystemen voor auto’s. De Europese tak levert onder meer aan Audi, Jaguar, Land Rover en Alfa Romeo.

Veeleisende klanten

De vestiging in het Henegouwse Strépy-Bracquegnie staat in voor de ontwikkeling, fabricage en verkoop van het Torsen-autodifferentieel, een tandwielsysteem dat vooral gebruikt wordt in terreinwagens.

Uitgekiende productieprocessen zijn van groot belang voor JTEKT Torsen Europe. De auto-industrie eist van haar toeleveranciers immers niet alleen kwaliteit, maar ook de scherpst mogelijke prijs. Ook milieuvriendelijke productie wordt op prijs gesteld.

Efficiënter frezen

Om aan die eisen te voldoen, optimaliseerden de ingenieurs van JTEKT een aantal belangrijke processen. Zo installeerde het bedrijf nieuwe tandwielfreesmachines die droge freestechnieken mogelijk maken. Bij frezen zonder volle olie ligt de snijsnelheid immers tot 90 procent hoger. De machines hoeven bovendien niet meer gereinigd te worden na gebruik, wat heel wat energie en water bespaart. Hierdoor loost JTEKT ook geen afvalwater meer.

De proces-engineering-afdeling vertegenwoordigt 7 procent van het personeel van de onderneming en bestaat hoofdzakelijk uit ingenieurs en gegradueerden. Hun expertise ligt vooral in de fabricage van tandwielen op CNC-gestuurde gereedschapsmachines. Enkele innoverende processen die ze op punt gezet hebben, zijn het frezen van tandwielen in geharde toestand, de invoering van laserlastechnieken bij de assemblage van Torsen-differentiëlen en het frezen van tandwielen met meerlippige moederfrezen. Verder werd ook het vloeidraaien ingevoerd in de massaproductie en het gebruik van thermische behandeling werd opgestart.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de projecten "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” en  "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid  Logo AO

 

Deel dit artikel