Lichtere, stillere en sterkere tandwielen

Lichtere, stillere en sterkere tandwielen

Bierens heeft een nieuw tandwiel ontwikkeld dat minder geluid en warmte genereert, een hogere krachtenoverbrenging aankan en toch kleiner is.

Bierens, het moederbedrijf van het Belgische Defawes, produceert en ontwikkelt reeds jaren tandwielen voor de automobiel- en machineindustrie. Met de “Golden Solution” pakt het uit met een nieuw S-vormig tandwiel. De geometrie is zodanig ontwikkeld dat de krachtenoverbrenging tot 35% hoger ligt dan bij gelijkaardige oudere tandwielen. Bovendien wordt er minder geluid en warmte geproduceerd tijdens de bewerking. Het rendement is hierdoor groter en zo zijn alternatieve materiaalkeuzes mogelijk. Door de geometrie is een axiale rondselfixatie niet meer nodig, waardoor grote lagers vermeden kunnen worden. Deze plaatswinst is een groot voordeel bij tandwielen die bijvoorbeeld in wagens ingebouwd moeten worden.

De tandwielen worden bij Bierens gemaakt via een nieuwe productiemethode met een 5-assige vrije vormbewerking. De firma voorzien de bewerkingsmachines direct met een wiskundige NC-code zonder een tijdsrovend CAD/CAM programma te maken. Dit levert tijdsbesparingen tot 75% op ten opzichte van de klassieke werkvoorbereiding.

Volgend filmpje geeft meer uitleg: http://www.youtube.com/watch?v=gbPEPOmKhxc

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid  Logo AO

Deel dit artikel