Ongewenste botsingen vermijden met Collision Avoidance

Ongewenste botsingen vermijden met Collision Avoidance

Naarmate machines complexer worden door meer assen, automatisering en dergelijke, stijgt de kans op menselijke fouten bij de bediening. Veel ontwikkelingen en softwaretools focussen op het verspanen en vergeten het risico op botsingen. Daarom stelde Siemens op de EMO-vakbeurs Collision Avoidance binnen Sinumerik voor. Dit systeem stelt machinefabrikanten in staat hun machine optimaal te beschermen tegen ongewenste botsingen tussen bewegende en statische machineonderdelen.

Siemens heeft reeds enige tijd offline simulatie in NX CAM in het gamma, waardoor botsingen bij het programmeren op de PC vroegtijdig gedetecteerd kunnen worden.  Manuele bediening van de machine of CNC-programmawijzigingen aan de machine werden hiermee uiteraard niet gesimuleerd.  

Met de nieuwe NX Sinumerik Collision Avoidance kunnen machinefabrikanten snel en gebruiksvriendelijk het 3D-CAD-model van de machine importeren binnen de Sinumerik-sturing. Het Collision Avoidance-systeem genereert automatisch de voor de botsingscontrole vereiste 3D-gereedschapsdata. Het systeem vertrekt hiervoor van de gereedschapsgegevens die reeds  beschikbaar zijn voor het verspanen. Botsingscontrole tussen gereedschap en machineonderdelen wordt op deze manier mogelijk.

Meer weten over de nieuwste trends en evoluties in productie? Kom op 5 november naar Manufacturing Day in Genk!

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel