Orfit kiest voor milieuvriendelijker laserlassen van thermoplasten

Orfit kiest voor milieuvriendelijker laserlassen van thermoplasten

De Wijnegemse onderneming maakt duurzame thermoplastische producten voor de medische sector en voerde een nieuw laserlasprocedé in om kunststofonderdelen van immobilisatiemaskers te verbinden.

Het familiebedrijf Orfit Industries ontwikkelt en produceert kunststofmaterialen voor immobilisatie en fixatie in medische nichetoepassingen. De thermoplasten die men daarvoor gebruikt, vormen een uitstekend alternatief voor thermohardende kunstgipsmaterialen en elastisch textiel in de fysische revalidatie.

Vroeger werden de onderdelen van immobilisatiemaskers verlijmd met snellijm. Nu worden verschillende kunststofmaterialen verbonden door ze te laserlassen. Voor bepaalde producten wordt een alternatieve voorbehandeling door middel van een plasma-activatie van de kunststoffen geëvolueerd. De innovatieve materialen en technieken kennen uiteenlopende toepassingen: spalkmaterialen voor fysische revalidatie, immobilisatiesystemen voor radiotherapie, kunststofkokers voor orthopedische protheses, ...

Proces en materiaal met kleinere milieu-impact

Orfit geeft de thermoplastische kunststoffen vorm door ze door een matrijs te persen en brengt daarna de plaatvormige halffabricaten op de markt. Die platen worden in het ziekenhuis opgewarmd, waardoor het materiaal erg flexibel wordt. Zo neemt het gemakkelijk en precies de lichaams- of gelaatsvorm van de patiënt aan, wat voor meer comfort zorgt. Het bedrijf maakt hiervoor vaak gebruik van het innovatieve thermoplastische materiaal Raycast, dat meteen ook de productie een betere milieu-impact  geeft. Met dit materiaal komen bij de vormgeving van de producten geen toxische gassen vrij, wat bij thermohardende kunststofgipsen wel het geval is. Een speciale afzuigkap boven de waterbak of de oven is dus niet nodig.

Door plasma- en lasertechnologie in te voeren, daalt bovendien het gebruik van chemische bijproducten, zoals snellijm. Verder levert men inspanningen om de hoeveelheid productieafval te beperken en zo veel mogelijk zelf te verwerken en zelfs te hergebruiken.

Vanuit een duurzaam oogpunt stelt Orfit zijn producten en bedrijfsprocessen regelmatig in vraag en tracht het ze voortdurend te optimaliseren, geleid door de vraag van de markt en door nieuwe technologie op vlak van materialen en productietechnieken. Duurzaamheid en het comfort van patiënten staan hierbij centraal en ook de betrokkenheid van de medewerkers in dit continue innovatieproces is cruciaal. Opleiding, veiligheid en welzijn van de werknemers is een belangrijk onderdeel bij het implementeren van innovaties.

Dit is een van de inspirerende bedrijfscases rond innovatieve materiaaltechnologieën in het kader van Open Raam en één van de getuigenissen die in het boek 'Innoveren met Materialen' is verschenen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel