Provan installeert digitaal POLCA-systeem

Provan installeert digitaal POLCA-systeem

Metaalbewerkend bedrijf Provan kon de steeds kleinere productaantallen die de klanten bestelden opvangen in zijn productie door over te schakelen op een organisatie van QRM-aangestuurde productiecellen en een digitaal POLCA-systeem.

Toeleverancier Provan produceert allerlei metalen producten in opdracht van andere bedrijven.  Het bedrijf doet aan plaatbewerking, profielbewerking, laswerk en assemblage. Gezien de klanten van het bedrijf steeds vaker te maken krijgen met een snel wisselende markt, worden ook de bestelde productaantallen kleiner, gevarieerder en vraagt men scherpere levertermijnen. Zo wordt de grote serieproductie van vroeger vervangen door de productie van steeds kleinere volumes.

Quick response manufacturing

Dit betekende voor de toeleverancier een totaal andere aanpak met meer flexibiliteit en een kortere doorlooptijden. Het vond de juiste oplossing in quick response manufacturing of QRM . In plaats van kosten-based tewerk te gaan, kwam nu 'tijd' centraal te staan, om de doorlooptijden binnen organisatie en bedrijf te verkorten. Het bedrijf werd hierbij zo veel als mogelijk verdeeld in verschillende cellen, die autonoom werken. In een cel worden alle machines die nodig zijn om een bepaald product te maken samengebracht op een klein oppervlak, zodat alle productiestappen elkaar snel kunnen opvolgen. Hierbij kan bovendien gebruik gemaakt worden van een visualisatiesysteem op basis van kleuren, om de operatoren te helpen bij een vlot verloop van de workflow binnen de cel. Aansturing van bovenaf is hierdoor bijna overbodig geworden.

POLCA

Voor de aansturing van de verschillende cellen en de organisatie werd gekozen voor een digitaal POLCA-systeem. 'POLCA' staat voor 'paired-cell overlapping loops of cards with authorization', wat inhoudt dat (hier digitale) opdrachtkaarten ingezet worden voor in paren gerangschikte overlappende cellen. Dit systeem zorgt ervoor dat de orderflow en de goederenstroom binnen de organisatie, van de ene naar de andere cel, vlot verloopt.

Belonende Resultaten

De resultaten voor het bedrijf zijn zeer positief: voor de productie van kachels kon men bijvoorbeeld de voorraad reduceren tot bijna nul, waar deze voorheen nog een ruimte van bijna 390 palletplaatsen innam, terwijl de doorlooptijd binnen de productiecel gereduceerd werd met 85 procent.

Via Made Different willen Sirris en Agoria 50 bedrijven helpen transformeren tot Fabrieken van de Toekomst.  Provan bewijst dat ook kmo’s  grote transformaties kunnen realiseren in hun productie-apparaat.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de projecten "Snelheid als competitief wapen” en "Vlaggenschepen voor Fabrieken van de Toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel