Residu uit afvalwater wordt composteerbare verpakking

Residu uit afvalwater wordt composteerbare verpakking

Het residu van afvalwater, dat door waterzuiveringsstations verzameld wordt, is een prima basis voor de productie van biodegradeerbare materialen. Het idee is niet nieuw, maar krijgt navolging en zorgt voor verrassende toepassingen, zoals verpakkingsmateriaal voor voedingsproducten.

Ph Bottle

Eind 2011 al was het Brusselse waterzuiveringsbedrijf Aquiris begonnen met biologisch afbreekbaar kunststof te produceren met materiaal gewonnen uit afvalwater. Nu wil ook de fruitverwerkende industrie uit haar afvalwater een verpakking maken die onder meer geschikt is om fruitsap in te verpakken. Acht bedrijven en vier technologiecentra uit verschillende Europese en Amerikaanse landen, waaronder ook België, nemen deel aan dit project, met de naam PHBottle.

De fruitsapsector genereert per jaar zo'n 155,48 miljard liter afvalwater. Uit dat water kunnen organische residuën, zoals suikers, worden geëxtraheerd. Hiermee wil nu een internationale coalitie van deskundigen een soort biokunststof ontwikkelen, die grotendeels bestaat uit het biologisch afbreekbare polymeer PHB (polyhydroxybutyraat), een materiaal met een zeer lage impact op het milieu.

De verpakking zou in de eerste plaats bestemd zijn voor de fruitsapindustrie. Zo zou een kringloop ontstaan. Bij afdanking zal de verpakking waarschijnlijk verbrand worden. De voornamelijk biogebaseerde aard van de materialen staat dit niet in de weg.  Maar daarnaast zal ze ook bruikbaar zijn buiten de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld in de farmaceutische sector, om reinigingsproducten te verpakken, of in de auto-industrie. Dergelijke ontwikkelingen bieden perspectieven in de toekomst om de materiaalstroom in een productie te sluiten.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel