Robot is complementair aan menselijke werkkracht

Robot is complementair aan menselijke werkkracht

Dat robots in de toekomst naast mensen kunnen werken, blijkt al uit de opkomst van een nieuw soort robots op de werkvloer (link) in verschillende sectoren. Robots kunnen mensen helpen door een deel van hun taken over te nemen. De interactie tussen mens en machine wordt hierbij essentieel. Twee actuele voorbeelden in the picture.

Dat robots in de toekomst naast mensen kunnen werken, blijkt al uit de opkomst van een nieuw soort robots op de werkvloer (link) in verschillende sectoren. Robots kunnen mensen helpen door een deel van hun taken over te nemen. De interactie tussen mens en machine wordt hierbij essentieel. Twee actuele voorbeelden in the picture.

Zora steunt zorgsector

Recent is het UZ Gent samen met de UGent, Qmbt en de Christelijke Mutualiteiten een twee jaar durend onderzoek begonnen naar het gebruik van de humanoïde robot Zora – wat staat voor 'Zorg Ouderen Revalidatie en (Aan)valdetectie – in de gezondheidszorg. De robot zou aanvullend worden ingezet bij revalidatiebehandelingen van patiënten, waaronder kinderen, en ter ondersteuning bij epilepsie en van ouderen.

Zora is 57 cm groot  en heeft 25 graden aan bewegingsvrijheid. Hij beschikt over allerlei sensoren en een ingebouwde camera. Hiermee kan hij helpen bij de correcte uitvoering van vooraf aangeleerde oefeningen door instructies te geven, aan te moedigen en (beperkte) feedback te geven, ondersteund met geluid en muziek. De camera registreert hierbij de oefeningen, waardoor therapeuten een logboek krijgen van de training per patiënt. Ook kan de robot verbonden worden met een elektromyografie (EMG) die de samentrekking van de spieren detecteert. Verder kan de robot geprogrammeerd worden om bij epilepsiepatiënten aanvallen te detecteren, in een eerste instantie in een ziekenhuisomgeving (via analyse van de EEG/ECG) en later mogelijk ook in de thuiszorg. Bij juiste inschatting van een aanval kan de robot hulp inroepen.

Zora zal in geen geval zorgverleners vervangen, maar ze ondersteunen waar nodig. Zo vereist kinderrevalidatie bijvoorbeeld een voortdurende een-op-eenbegeleiding, maar is het aantal uren therapie per kind beperkt door financiële beperkingen in de zorgsector.

Baxter zorgt voor extra jobs

In de VS ziet men een deel van de jobs in de maakindustrie terugkeren uit lageloonlanden dankzij de inzet van robots zoals Baxter in productie. Baxter blijkt in de praktijk uiterst geschikt voor repetitieve taken. Hij is ontworpen om veilig naast en met menselijke collega's te werken – hij beschikt over zes gezichtsuitdrukkingen om met mensen te communiceren – en is bovendien in staat 24/7 te werken zonder onderbrekingen. Op basis van zijn aankoopprijs van 22.000 USD kost hij op die manier 3 USD per uur, stroomverbruik en programmeringskosten inbegrepen. De robot maakt het dus mogelijk bepaalde taken efficiënter en dus goedkoper uit te voeren. Hiermee helpt hij de productiekosten voldoende te doen dalen om jobs uit de lageloonlanden te laten terugkeren: in landen als China stijgen de lonen, terwijl een Amerikaanse arbeider minstens drie keer productiever blijkt.

In hogeloonlanden zal Baxter productiearbeiders geen jobs kosten. Een bedrijf dat Baxter inzet, moest zelfs extra geschoold personeel aanwerven om hem te programmeren en onderhouden. De werkvloer bestaat er tegenwoordig uit een uitgekiende mix van mensen en technologie, met lagere productiekosten tot gevolg. Geschat wordt dat in de VS 3 à 5 miljoen jobs zullen terugkeren tegen het einde van het decennium.

Een belangrijk detail: zowel Zora als Baxter bleken door de omgeving waarin ze werken zonder problemen aanvaard te worden. In plaats van als bedreiging gezien te worden, aanvaarden menselijke werknemers dat de robots een aanvulling betekenen op hun werk. Ook patiënten blijken geen moeite te hebben met de interactie met een robot.

De afdeling Advanced Manufacturing van Sirris heeft sinds september als eerste in België een Baxter-robot van Rethink Robotics in huis. Deze is beschikbaar voor bedrijven die bepaalde scenario’s willen uittesten naar bruikbaarheid toe en daarbij eventueel bijhorend advies wensen.

Wilt u Baxter ontmoeten? kom dan op 5 november naar de Manufacturing Day in C-Mine te Genk!

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel