Robots werken met en nabij mensen

Robots werken met en nabij mensen

Dat robots en in productie en daarbuiten van groeiend belang zijn, staat buiten kijf. De ontwikkelingen volgen elkaar dan ook in sneltempo op. Sommige van deze ontwikkelingen, zoals tijdens de euRobotics Week gepresenteerd werden, maken gebruik van technologieën die ook in de maakindustrie kunnen worden ingezet, onder meer om met en in de directe omgeving van mensen te werken.

Aan de euRobotics Week (25 november tot 1 december) namen tal van Europese instituten deel, waaronder de KU Leuven, de VUB en de universiteit van Luik in België. Hiermee wil men het groeiende belang van robotica voor allerlei toepassingen aan het grote publiek tonen.

Engineeronline stelde een overzicht op van de vijf beste, door de EU gefinancierde roboticaprojecten, waaronder twee robots die ingezet kunnen worden met of dichtbij mensen.

Het Strands-project is gericht op het bereiken van robuust en intelligent gedrag in een menselijke omgeving. Strands-robots zullen worden geëvalueerd in een verzorgingshuis in Oostenrijk (waar ze ​​ menselijke verzorgers moeten bijstaan) en in het VK,  in een kantooromgeving die wordt bewaakt door een beveiligingsbedrijf. Binnen het project wordt een compleet cognitief systeem ontwikkeld, dat gebruik maakt van en leert uit ervaringen. Dit op basis van het begrijpen van een 3D-omgeving en hoe deze verandert over korte of langere tijd. De robots kunnen aanzienlijk langer werken dan huidige systemen. Runtime is tot nu toe een enorme beperking bij de ontwikkeling van autonome robots. Langere looptijden bieden meer mogelijkheden voor een robot om te leren over zijn omgeving.

Het Stiff-Flop-project presenteert een robotarm, geïnspireerd op de zachtheid en behendigheid van de slurf van de olifant en op het vermogen van de octopus om voedsel te zoeken in kleine holtes in rotsen. De robotarm kan worden gebruikt bij kijkoperaties, omdat hij in staat is om zijn textuur en stijfheid aan te passen aan de organen in het menselijke lichaam. Zo worden dergelijke operaties veiliger en worden postoperatieve pijn en littekens geminimaliseerd.

De onderzoeksresultaten van deze projecten zijn ook belangrijk voor het gebruik van robots in een industriële omgeving, omdat bij de automatisering van de productie van kleine series de interactie tussen robot en mens almaar belangrijker wordt. Naarmate de behendigheid waarmee een robotarm stukken kan vastpakken en manipuleren toeneemt, zullen robots meer en meer kunnen samenwerken met menselijke operatoren.

Sirris volgt ontwikkelingen als deze van dichtbij om de onderzoeksresultaten te vertalen naar concrete toepassingen in bedrijven.

De groep Advanced Manufacturing van Sirris beschikt sinds september als eerste in België over een Baxter robot van Rethink Robotics. Deze is beschikbaar voor bedrijven die bepaalde scenario’s willen uittesten naar bruikbaarheid met eventueel bijhorend advies.

Wil je Baxter ontmoeten? Kom dan eens langs bij Sirris in Diepenbeek!

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

 

Deel dit artikel