Doorlooptijden met 90% reduceren dankzij geïntegreerd laserharden

Doorlooptijden met 90% reduceren dankzij geïntegreerd laserharden

Geharde precisiecomponenten worden meestal in 3 fasen geproduceerd: voorbewerken in ongeharde toestand, harden in batch en vervolgens nabewerken in geharde toestand. Harden leidt hierbij tot grote nauwkeurigheidsrisico’s, componenten dienen immers uit de opspanning gehaald te worden, en verhoogde doorlooptijd, logistiek van en naar harderij en weer uitlijnen en opspannen. De uitdaging ligt dus in het harden op het bewerkingscentrum zodoende alle fasen in éénzelfde machine en opspanning kunnen gebeuren. Laserharden biedt een oplossing.

Aan de KU Leuven werd een haalbaarheidsstudie naar geïntegreerd laserharden uitgevoerd: een fiber laser werd met behulp van een speciaal ontworpen laserkop geïntegreerd binnen een vijfassig freescentrum. De eerste resultaten op C45 en Orvar bewijzen het grote potentieel van de technologie. Elimineren van de logistiek, wachttijden, opspan- en uitlijnoperaties kunnen doorlooptijd van precisiecomponenten met 90% reduceren.

 

Document:http://www.researchgate.net/profile/Jan_Bouquet/publication/265464933_Development_of_a_flexible_laser_hardening__machining_center_and_proof_of_concept_on_C-45_steel/links/540f1d8e0cf2d8daaad09932.pdf

Deel dit artikel