Duracell Aarschot omarmt industrie 4.0

Duracell Aarschot omarmt industrie 4.0

Met ‘speed’ en ‘smart’ als sleutelwoorden is Duracell Aarschot zich aan het ontpoppen tot een fabriek van de toekomst. Dat was meteen ook de aanleiding voor een fel gesmaakte Agoria-kennisdag op donderdag 9 november. Maar liefst 130 geïnteresseerden bliezen verzamelen in de batterijenfabriek. Plantmanager Stefaan Boterberg: “De toekomst van onze maakindustrie zit in lerende netwerken”.

50 lentes telt de Aarschotse productievestiging van Duracell dit jaar en het  is nog een van de weinige batterijenfabrieken op Europese bodem. “Sinds de start in oktober 1967 is er productietechnisch eigenlijk niet zo veel veranderd”, begint plantmanager Stefaan Boterberg. “Een alkalinebatterij is nog steeds het ‘kannetje’ van weleer gevuld met chemicaliën.” 

“Qua capaciteit, daarentegen, maakten we in die halve eeuw wel een enorme sprong”, vervolgt hij.  “Waar we in 1967 50.000 batterijen per jaar maakten, worden op onze huidige productievloer van 42.000 vierkante meter ondertussen maar liefst 5 miljoen AA- en AAA-batterijen per dag vervaardigd. Ter vergelijking: in Europa gaan er dagelijks zo’n 20 miljoen over de toonbank.” 

Veel sneller en stukken slimmer

Naast de site in ons land bestaat het productieapparaat van Duracell uit nog drie andere fabrieken wereldwijd: twee in de VS en een in China. Stefaan Boterberg: “Dat batterijen door hun compactheid zo makkelijk te transporteren zijn, was vijf jaar geleden een van de grote bedreigingen voor het voortbestaan van deze vestiging.” Want al staat Duracell Aarschot er vandaag weer met opgeheven schouders – Berkshire Hathaway, de holding van Warren Buffet die de nieuwe eigenaar is van het merk, maakte onlangs nog bekend fors te gaan investeren – doorzwom de enige Europese productievestiging van het merk de voorbije jaren woelige wateren. 

Enkele jaren geleden dokterde het plantmanagement daarom een masterplan uit dat draaide rond één meetbare doelstelling: de batterijen aan dezelfde kost produceren als de Chinese zusterfirma, inclusief de transportkost om ze naar de afzetmarkten van Aarschotse fabriek – Europa, het Midden-Oosten en Afrika – te verschepen. Stefaan Boterberg: “Om dat doel te bereiken, trokken we resoluut  de kaart van smart manufacturing. Ons productieapparaat moest efficiënter en stukken slimmer.” 

Van papier op glas naar echt digitaal

Sinds dat moment raast de vierde industriële revolutie door de Aarschotse vestiging. Tegen 2020 moet de slimme batterijenfabriek van de toekomst er helemaal staan. Site capability leader Paul Nuyts: “Tot voor kort waren Excel en allerhande formulieren heer en meester op onze vloer. Continu waren op elke afdeling zogheten ‘key users’ bezig met het inputten van data of het overzetten van gegevens van het ene softwarepakket naar het andere. Dat was nu eenmaal de enige manier om info door onze waardeketen te duwen. 

Tijdens een contentanalyse werden al die documenten minutieus in kaart gebracht. Al vrij snel stond het team versteld van het hallucinante aantal uren dat gespendeerd werd aan het invullen en overzetten van data. Om nog maar te zwijgen over het risico op menselijke fouten. Kortom, we dachten dat we digitaal werkten, maar dat was niet meer dan een illusie; we gebruikten papier op glas.” 

Om meer ‘speed’ te krijgen in de werkprocessen, zette Duracell samen met innovatiepartner Ometa en implementator Devoteam een digitaal integratieplatform op poten. Luc Deleu, CEO van Ometa: “Boven alle bestaande systemen en softwaretoepassingen plaatsten we een interface. Via hun digitale werkplek staan de verschillende teams voortaan met elkaar in contact en kunnen ze in realtime procesinfo inwinnen uit de onderliggende systemen waar de interface mee connecteert, van ordering over productieplanning tot kwaliteitscontrole en veiligheid.” 

Elke batterij een virtuele tweelingzus

Maar de ambities van de Aarschotse plant reiken nog veel verder dan deze verticale integratie van systemen en platformen. Paul Nuyts: “De data waar we vandaag echt gebruik van maken, zijn slechts het topje van de ijsberg. Al onze machines en toestellen produceren massa’s relevante gegevens die we voorlopig gewoon stockeren. Uit al die machinedata kunnen we heel wat opsteken om de processen te verfijnen. Of sterker nog: ze ‘smarter’ maken door kwaliteits- of andere issues tijdig te voorspellen.” 

"Al onze machines en toestellen produceren massa’s relevante gegevens die we voorlopig gewoon stockeren. Uit al die machinedata kunnen we heel wat opsteken om de processen te verfijnen. Of sterker nog: ze ‘smarter’ maken door kwaliteits- of andere issues tijdig te voorspellen.”

Binnen afzienbare tijd moet elke batterij daarom een virtuele tweelingzus krijgen: een verzameling van enkele tientallen datapunten, verzameld door camera’s en laserscanners op elke lijn. Paul Nuyts: “Tijdens het productieproces ondergaat een batterij negen transformaties die cruciaal zijn voor de kwaliteit van het eindresultaat. Stel dat we op basis van die ‘virtual twin’ voor elke batterij kunnen bepalen of ze aan alle kwaliteitscriteria voldoet, dan hoeven we achteraf geen steekproeven meer te doen per batch om die in het lab te analyseren. Onze operatoren zullen zelfs tijdig kunnen ingrijpen in het proces om afval te vermijden.” 

De deuren van Duracell Aarschot zwaaien zeker niet elke week open. En zo’n uitgebreide delegatie doorheen de werkende productiesite loodsen was op zijn minst een hele uitdaging voor het team. Het management wil er dan ook een duidelijk statement mee maken. Stefaan Boterberg: “Voor onze metamorfose deden wij onder meer inspiratie op tijdens bezoeken aan producent van automatische versnellingsbakken Punch Powertrain en vliegtuigonderdelenfabrikant Fokker. Vandaag willen wij op onze beurt andere maakbedrijven informeren en inspireren. Want de toekomst van onze maakindustrie zit precies in lerende netwerken en slimme samenwerkingsverbanden.” 

Enkele deelnemers getuigen: 

“Dat ieder bedrijfsdepartement mee het bad in moet om een onderneming industrie 4.0-proof te krijgen, is een belangrijke learning van deze dag. En als SharePoint-gebruiker onthou ik vooral dat elk document met ERP-data niet meer is dan een foto van het verleden. Vandaar het absolute nut van realtime data via dashboards.” – Sofie Declercq, ASCO Industries. 

“Om een productievestiging klaar te stomen voor industrie 4.0, is cocreatie onontbeerlijk. Duracell Aarschot onderstreept dit door zijn verhaal te brengen samen met de partners die de transformatie mee waarmaken.” – Leo Van de Loock, Agentschap Innoveren en Ondernemen. 

“De wil om te transformeren wordt gedragen door de top van Duracell Aarschot. Hopelijk kan deze kennisdag veel andere managers over de streep trekken, want overal ligt er nog gigantisch veel verbeterpotentieel.” – Raymond Ravyts, Johnson Controls.

 

Dit artikel kadert in een reeks blogs rond Digitising Manufacturing, één van de Innovatieve BedrijfsNetwerk-projecten die financieel mee door de Vlaamse overheid ondersteund worden.

Lees ook:

Deel dit artikel