Een toolbox voor de voedingstechnoloog

Een toolbox voor de voedingstechnoloog

Flanders' FOOD, Agoria en Sirris ontwikkelen een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar 'Food Factories of the Future' (F3). Om deze transformatie te versnellen werden twee handige tools ontwikkeld: de factsheets als kennismaking met nieuwe voedingstechnologieën en de technologiescan als eerste stap naar transformatie. Maak kennis met deze tools tijdens een event op 28 oktober!

Hoe kan u op een eenvoudige manier bestaande kennis implementeren in productie? Tijdens dit event maakt u kennis met een aantal tools die u onmiddellijk naar huis kunt meenemen om ermee aan de slag te gaan in eigen productie. U krijgt er bovendien een aantal tips om uw toolbox te verrijken bovenop.

Opkomst van cobots

Het gebruik van industriële robots is welbekend in sectoren waar een hoge graad van automatisatie heerst zoals in de automobielsector. De voedingsindustrie is nog een relatief nieuwe markt voor het automatiseren met behulp van robots maar de toepasbaarheid ervan in food groeit gestaag. Sinds enkele jaren zijn er nu ook collaboratieve robots of kortweg cobots op de markt verschenen. Wat zijn cobots, hoe verhouden ze zich tot de klassieke industriële robots, wat zijn hun sterktes (en hun zwaktes)? Sirris brengt meer klaarheid over dit onderwerp tijdens de presentatie 'Wordt je nieuwe collega een cobot?'

Kwaliteit

Ook op het vlak van kwaliteitscontrole en –bepaling dient er zich nieuwe technologie aan voor voedingsbedrijven. Vlaamse onderzoeksinstellingen bieden bijvoorbeeld met hyperspectrale camera systemen, optische vezel biosensoren en millimetergolfsensoren unieke toptechnologie aan die innovatieve mogelijkheden bieden voor kwaliteitsopvolging op of nabij de productielijn. In het Sensors For Food (SFF)-project werden validatietrajecten rond deze technologieën opgezet, waarbij prototypesystemen getest, geoptimaliseerd en gevalideerd werden voor verschillende toepassingsmogelijkheden bij deelnemende bedrijven.

Agoria zal ten slotte een presentatie geven over de financiële haalbaarheid van een bepaalde technologie.

Het event vindt plaats op 28 oktober vanaf 12 uur in het Huis van de Voeding in Roeselare. Interesse? Meer info over het programma en inschrijving vindt u hier!

 

Deel dit artikel