Gepersonaliseerde productie - de juiste stukken met de juiste tool

Gepersonaliseerde productie - de juiste stukken met de juiste tool

Onder de naam 'Brilliant Factory' wil GE de nieuwste technologieën inzetten om consequent en in real time hun operaties optimaliseren. Zo willen de wereldspeler komen tot fabrieken die op basis van zelf gegenereerde en geanalyseerde data zichzelf kunnen verbeteren.

Dankzij betere sensoren en controlesystemen kan men vandaag meer data verzamelen dan ooit tevoren en deze ook beter analyseren dankzij geavanceerder software en analyses, waardoor men beter in staat actie te ondernemen en te begrijpen hoe processen binnen de fabriek in hun werk gaan. Zo wordt het mogelijk meer inzicht te verwerven en tijdig in te grijpen, in real time, met de hoogste kwaliteit en tijdelijke levering als resultaat.

Tools op maat

De Brilliant Factory staat voor een toolkit van verschillende oplossingen, om tegemoet te komen aan de noden van de 400 GE-plants ter wereld, met hun verschillende activiteiten en uiteenlopende producttypes. Een oplossing kan een sensor zijn die data verzamelt, een type programma dat de data analyseert of  een controlesysteem om de machine te veranderen en in real time aan te passen wanneer iets gebeurt. Het bedrijf leert nu de verschillende tools op de juiste plaats en ogenblik toe te passen in zijn fabrieken. Net zoals geen twee fabrieken dezelfde zijn, zijn geen twee Brilliant-Factory-oplossingen identiek. Dit is nu pas echt mogelijk dankzij de opkomst van industrieel internet en de mogelijkheid om zeer grote datasets te verwerken.

Validatie en leerproces

Momenteel is het mogelijk de hardware - de fysieke machines op de werkvloer, de sensoren en controlesystemen - met de IT-infrastructuur en software te laten samenkomen in 'advanced manufacturing', de basis van de Brilliant Factory. Het bedrijf wil deze aanpak inzetten om te blijven optimaliseren, verbeteren en vooral bijleren. De feedback-loops zijn daarbij de kern; de feedback helpt om te begrijpen of de ontworpen stukken kunnen worden gefabriceerd met de gespecifieerde features en materialen binnen een aanneembare cyclustijd, kost en rendement. Na ingebruikname krijgt men ook informatie over het uitzicht en gedrag van de stukken. Deze informatie wordt dan doorgestuurd naar de ontwerpteams en hun ontwerptools.

Waardecreatie  over de hele keten

Met het platform Predix kan GE een interface maken tussen heel wat verschillende tools en componenten. Het helpt het bedrijf data uit de fabrieken te halen, aan een snelheid van honderden gigabytes per uur en deze te structureren en terug te sturen naar het systeem en de ontwerpers.

Daarnaast wordt er werk gemaakt om de toeleveringsketen 'brilliant' te maken. GE werkt immers met tal van partners en toeleveranciers en verscheept producten over de hele wereld. De klanten verwachten dat de stukken op tijd geleverd worden, dat ze betrouwbaar zijn en ze willen de leveringen kunnen inplannen. Daarom gelden dezelfde set van tools die op de fabrieksvloer gebruikt worden ook voor de toeleveranciers, het hele distributienetwerk en de inventarissen, kortom de volledige waardeketen. Zo kan het bedrijf naar zijn klanten toe reageren op een kostenefficiënte en waarde-toevoegende manier.

De strategie

GE bouwt een nieuwe generatie productieplants: door de combinatie van operationele technologie en industrieel internet  werd de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en dienstverlening errond heruitgedacht om kosten te verlagen, snelheid te verhogen en innovatie op te drijven voor de klanten.

De sleutelcomponenten zijn:

Virtual Manufacturing: door gebruik te maken van digitale en collaboratieve kunnen werknemers het analoge elimineren en snel overschakelen op het creëren van 3D-productmodellen die constant verbeteren.

Advanced Technologies: met laser aangedreven 3D-printers, kunnen werknemers snel prototypes maken van nieuwe oplossingen en de productie van next-gen onderdelen versnellen.

Sensor-Enabled Automation: doorheen de fabriek verzamelen machines uitgerust met sensoren data, waardoor de operatoren op de plant ongeplande stilstanden kunnen vermijden en de productiviteit een boost geven.

Factory Optimization: data-gedreven menselijke processen, robot-ondersteund werk en andere operaties kunnen in  real time veranderd worden om zo productief en efficiënt mogelijk te zijn.

Supply Chain Optimization: Cross-business tools can reconfigure supply chain and factory operations to meet specific customer needs with more speed, standardization and savings.

Efficiënte werking

Een Brilliant Factory staat voor maatwerk. Er is immers niet één blauwdruk of patroon, en evenmin wordt er geïnvesteerd in sensoren of gereedschap wanneer een faciliteit deze niet nodig heeft. Het draait allemaal om productiviteit, brutomarges en alles  wat de producten ten goede komt, en dit voor volledig GE.

 

Deel dit artikel