Het geheim achter het succes van de Metaal Industrie Gazellen

Het geheim achter het succes van de Metaal Industrie Gazellen

De 'Metaal Industrie Gazellen’-award beloont de snelste industriële groeiers uit de metaalsector in België. Wat onderscheidt de winnende bedrijven nu van hun concurrenten? Als kennispartner van de awards hielp Sirris met de selectie en deed tijdens de evaluatie enkele interessante bevindingen.

Op 1 februari bekroonden het vakblad Industrie Technisch Management, Trends Top en Sirris voor het eerst de snelste industriële groeiers uit de metaalsector met de 'Metaal Industrie Gazellen’-awards. De winnaars van 2012 waren: FenekO bvba (Brussel), P. Lemmens Company SA (Wallonië), Metrotile Europe en Smulders Projects Belgium (Vlaanderen).

Een viertal elementen kenmerkend voor de gazellebedrijven zijn:

1. Voorloper wordt koploper

Deze bedrijven springen als eerste in op nieuwe marktopportuniteiten en richten zich tot nieuwe, snelgroeiende markten. Door als eerste in te spelen op nieuwe markten slagen ze erin om als voorloper een stevige reputatie uit te bouwen, waarna ze in pole position staan.

2. Strategie in levertermijn 

Bedrijven kiezen resoluut voor korte levertijden en een superieure kwaliteit. Dit is voor veel bedrijven een evidentie, maar eigen aan de gazelles is dat zij door een duidelijke managementvisie en aanpak daar effectief ook in slagen. Zo kan men bijvoorbeeld bewust kiezen om enige overcapaciteit op machines en sleutelmedewerkers aan te houden, zodat er altijd voldoende capaciteit aanwezig is om snel en flexibel te kunnen inspelen op de wensen van de klanten.

3. Specialist in één applicatie

Deze bedrijven kiezen er bovendien voor zich te specialiseren in een duidelijke toepassing. Door zich te focussen op één welbepaalde applicatie en klantensegment, in combinatie met een mentaliteit om op een doorgedreven manier continu te verbeteren, slagen ze erin om te excelleren in hun marktsegment en zo de concurrenten voor te blijven.

4. Kiezen voor win-win partnerships

De gazelles vallen voorts ook nog op door heel bewust de juiste partners te selecteren én te zorgen voor win-win partnerships. De juiste partners zijn daarbij niet de goedkoopste leveranciers, maar de best mogelijke.

Productiviteit

Productiviteit is een belangrijk criterium bij de toekenning van de Gazelleprijs en is één van de belangrijkste parameters voor een bedrijf tegenover zijn concurrenten. Daarom heeft Sirris een tool ontwikkeld, waarmee bedrijven gratis hun productiviteit online kunnen vergelijken met die van hun concurrenten: de Competitor Benchmarker. De tool geeft inzicht in de evolutie van de productiviteit en de productiviteitsgroei. Op die manier krijgt een bedrijf een goede benchmark met zijn concurrenten. Zie http://mistral.sirris.be/nl/node/64

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel