Industriële automatisering: OPC UA onthult geheimen over open communicatie standaard

Industriële automatisering: OPC UA onthult geheimen over open communicatie standaard

Dat communicatie één van de “keydrivers” is in een moderne fabriek en dus noodzakelijk om deze de toekomst in te begeleiden, staat als een paal boven water. Toch zitten we in de industriële automatisatie met heel wat verschillende leveranciers van automatisering producten en systemen (controllers, I/O-systemen, instrumentatie,…) die moeten verbonden worden met dataservers, visualisatiesystemen en andere PC-gebaseerde eenheden. De nood aan een productonafhankelijke standaard om deze beide werelden te verbinden is hoog. Dit is juist wat OPC UA biedt.

OPC is een open standaard die informatie-uitwisseling in een industriële omgeving vastlegt. We spreken hier over communicatie tussen toestellen in een machine of in een installatie, tussen machines en/of installaties onderling en met IT-gerelateerde systemen. Het gebruikte software platform voor de implementatie van OPC kan ingezet worden op Windows, Android, Linux of Mac. Dit maakt OPC volledig modulair (schaalbaar) en dus toepasbaar van kleine compacte embedded controller devices tot cloud applicaties. Security is volledig in het protocol geïntegreerd.

Door zijn flexibiliteit wordt OPC UA-technologie toegepast in verschillende domeinen zoals:

·         Industriële automatiseringsomgevingen
·         Gebouwenautomatisering
·         Embedded Devices
·         Energie Management systemen (Smart Grid)
·         Manufacturing Enterprise Management (MES)
·         M2M
·         Cloud-based Computing

Door zijn diverse eigenschappen is OPC UA klaar voor opkomende technologieën zoals IoT (Internet of things) en Industry 4.0.

Op donderdag 15 oktober 2015 organiseerden Agoria en de OPC Foundation samen een seminar over OPC UA. Een uitgebreider verslag alsmede de presentaties zijn te verkrijgen via alain.wayenberg@agoria.be

Deel dit artikel