Kortere productietijd en milieuvriendelijker procedé voor verlijmde designkleding

Kortere productietijd en milieuvriendelijker procedé voor verlijmde designkleding

Nederlandse designers zijn een samenwerking aangegaan met Centexbel om hun jeanskleding met kenmerkende verlijmde naden, 'Gluejeans', milieuvriendelijker en sneller te produceren. Het succesvolle resultaat van dit project creëerde bovendien nieuwe opportuniteiten.

Tegenwoordig zijn designerjeans bijna ‘mainstream’. Het Nederlandse designerduo G+N onderscheidt zich hierin echter door hun naden te verlijmen in plaats van te stikken. Ze gebruiken dit productieproces om hun eigen look te creëren waarbij de lijm er dik wordt opgelegd zodat er een vloei-effect gecreëerd wordt.

Oorspronkelijk werd deze designerjeans van G+N volledig geproduceerd via een manueel proces, waarbij de verschillende stofdelen aan elkaar werden verkleefd met een solventlijm. Om de productiekosten te drukken en al doende over te schakelen naar duurzamere materialen, startte G+N een project op en kwam zo terecht bij Centexbel, die een geschikte kennispartner bleek.

Het was een heuse uitdaging om een alternatief te vinden voor de manuele productie op basis van solventen. Bovendien moest hun look, waarbij de lijm onregelmatig uit de naden vloeit, bewaard blijven. Doorgaans zijn productieprocessen ontwikkeld om dit effect zeker niet te vertonen. Er moest dus gezocht worden naar een manier om voldoende lijm aan te brengen om dit vloei-effect te verkrijgen.

De oplossing werd uiteindelijk gevonden in het gebruik van een 'hotmelt-lijm'. Bij hotmelt (of smeltlijm) komt de lijmverbinding tot stand door afkoeling van de gesmolten lijmmassa. Omdat er geen solvent (oplosmiddel) of water aanwezig is, gaat het om een zeer milieuvriendelijk proces.

Na het aanbrengen en samendrukken van de naden stolt de lijm en wordt de verbinding gemaakt.

De lijm wordt op voorhand gekleurd door inmenging van een pigment via doorloop op een compounder, zodat kleurvariaties kunnen ontstaan. Daarna wordt de lijm aangebracht met een lijmpistool.

Hoewel dit nog steeds een manueel proces is, is de productietijd veel korter in vergelijking met de vroegere fabricatiemethode (en goedkoper) en blijft de gewenste look behouden. Het proces kan ook volledig geautomatiseerd worden mits de nodige machineontwikkelingen. Grootschalige oplages zijn dus zeker niet denkbeeldig.

 

Auteurs:

Ine De Vilder | ivi@centexbel.be & Myriam Vanneste | mv@centexbel.be

Deel dit artikel