Lean leren via auto’s bouwen

Lean leren via auto’s bouwen

In 2012 opende op de terreinen van Volvo Car Gent de Volvo Car Academy, met daarin een gesimuleerde werkomgeving waar je kan leren auto’s bouwen volgens de principes van lean manufacturing.

De Simulated Work Environment is een soort minifabriek waar je houten auto’s bouwt met houten onderdelen met een schaal van 1:4. Het tempo is nagenoeg hetzelfde als in de echte productie: één wagen per minuut. De nadruk van de opleiding ligt niet op het technische, maar op gestandaardiseerd werk, op teamwerk én op attitude. Daarnaast gaat ook aandacht naar het productiesysteem, de bedrijfscultuur en -waarden van Volvo.

Ondertussen volgden al 3.400 medewerkers van Volvo Car Gent en 600 externen de opleiding. De voorbije jaren kende de kwaliteit van wat in de fabriek gebouwd wordt een mooie vooruitgang. Dit resultaat is een rechtstreeks gevolg van de opleiding.

Het initiatief heeft ondertussen ook buiten de Volvo-muren bekendheid verworven. Externe bedrijven maken graag gebruik van de expertise om hun management team en hun medewerkers wegwijs te maken in lean manufacturing principes. Het gaat hier om toeleveranciers, maar ook bedrijven uit de zorgsector leren graag bij over deze manier van werken. Wat aanvankelijk toch een aanzienlijke investering was, draagt dus bij tot de positieve uitstraling van het bedrijf.

 

Deel dit artikel