Mens en machine bundelen krachten beter dan ooit

Mens en machine bundelen krachten beter dan ooit

Dit voorjaar introduceerde Audi in een van haar Duitse sites het gebruik van een klein exoskelet dat de werknemers toelaat te zitten tijdens het uitvoeren van hun werk.... zonder dat hier een stoel aan te pas komt. Een voorbode van wat we binnenkort in verschillende beroepen en sectoren mogen verwachten?

In plaats van een bedreiging voor de menselijke werknemers te zijn, zou volgens een artikel op ZDNet de nieuwe klasse aan robotica de arbeiders gezond en productief houden. De inzet van dergelijke toestellen helpt de werknemers, eerder dan ze te vervangen, door vermoeidheid en kwetsuren te verminderen of verhinderen.

'Stoel zonder stoel'

De 'Chairless Chair' die sinds kort in de Audi-site van Neckarsulm wordt gebruikt, is een aangedreven, houding-ondersteunend apparaat voor de onderste ledematen, dat het gewicht van de drager overbrengt naar de vloer. Het systeem werd ontwikkeld door de Zwitserse start-up Noonee en is ontworpen om inspanningen te verlichten tijdens lange shifts met veel repetitieve taken, die frequent voorkomen aan industriële lijnen.

Het systeem bindt de strijd aan met de kwetsuren die gepaard gaan met repetitieve activiteiten en veelvuldig voorkomen, wat voor de industrie heel wat kosten, onder meer door het verlies in productiviteit, met zich meebrengt. De arbeiders beschermen houdt niet alleen financieel steek. Robots worden vaak als een bedreiging gezien voor industriële arbeid, maar de nieuwe klasse van draagbare robotapparaten zou wel eens de beste optie zijn om het personeel te behoeden van kwetsuren en fysieke ongemakken.

De Chairless Chair heeft een licht gewicht en is goedkoop. Hij wordt gedragen aan de achterkant van de benen en is met riemen aan de heupen en enkels bevestigd. Twee oppervlakken ondersteunen het zitvlak en de dijen, terwijl er kunststof steunen rond de contouren van het benen zitten. Deze steunen komen samen aan de knie en zijn aanpasbaar aan de lichaamsgrootte van de gebruiker. Het hydraulische apparaat maakt gebruik van een lichtgewicht variabele demper om de gewenste houding aan te nemen en het gewicht van de gebruiker te ondersteunen. Wanneer geïnactiveerd kan de gebruiker er vrij in rondwandelen.

Het robotharnas verbetert het welbevinden en de gezondheid van de arbeiders op het werk. Tegelijk zorgt een ergonomisch optimale werkomgeving voor meer productiviteit en zelfs beter kwaliteit.

Steun voor arm en been

Eko Works van Ekso Bionics gaat nog een stapje verder. Dit exoskelet voor arbeiders in bouw en industrie brengt eveneens het gewicht van de gebruiker over naar de grond. Bovendien kan zwaar gereedschap gekoppeld worden aan een veerarm, waardoor het gewichtloos wordt voor de gebruiker. Een systeem van tegengewicht houdt de persoon in evenwicht.

Onderzoekers aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University en North Carolina State University hebben tenslotte een hulmiddel ontwikkeld om makkelijker te lopen. Het kleine apparaat klemt rond de kuit zoals een paar sokophouders. Het mechanisme bij de hiel werkt met een veer die op de juiste momenten wordt ingezet bij het stappen. Dit apparaat (zonder aandrijving) laat het lopen 7 procent efficiënter verlopen, waardoor werknemers langer en lichter op hun voeten staan.

 

Deel dit artikel