Nieuwe functionaliteiten door oppervlakte-engineering: gratis whitepaper

Nieuwe functionaliteiten door oppervlakte-engineering: gratis whitepaper

Dankzij precisieproductie kunt u als maakbedrijf het verschil maken met topproducten. Wel moet u rekening houden met een aantal uitdagingen op het vlak van machines, werktuigen en processen. In zes gratis whitepapers leggen we evenveel opportuniteiten voor precisieproductie bloot. Deel vier gaat over functionaliteit als resultaat van oppervlakte-engineering.

Een uitgebreide rondvraag van Sirris bij Belgische maakbedrijven en hun belangrijkste onderaannemers leverde zes domeinen op waarin maakbedrijven het verschil kunnen maken dankzij precisieproductie. Aan elk van die domeinen wijden we een whitepaper. Verschenen eerder in deze reeks:

  1. Precisiecomponenten in zeer korte tijd
  2. Hoogkwalitatieve oppervlakteafwerking
  3. De afwerking van near-net-shape componenten

Slimmere oppervlakken

Een vierde domein is oppervlakte-engineering. Door aanpassingen door te voeren aan het oppervlak kan een component immers nieuwe functionaliteiten krijgen met een hoge toegevoegde waarde.

Hydrofobiciteit is zo’n functionaliteit. Onderzoek wijst uit dat de toevoeging van micro- of nanotexturen aan het oppervlak van een component een waterafstotende werking kan bezorgen. Het water blijft niet langer aan het oppervlak kleven, maar vormt druppels die eraf rollen.

Vanaf de tekentafel

De voordelen zijn legio: er ontstaat niet langer ijsvorming of het oppervlak blijft schoon doordat de druppels stof- en andere partikels meenemen. Bovendien kunnen designers al in de ontwerpfase rekening houden met de trajecten die de druppels afleggen.

Meer lezen over extra functionaliteiten dankzij oppervlakte-engineering? Download gratis onze vierde whitepaper over precisieproductie.

Deel dit artikel