Nieuwe installatie Smart Coating Lab onder grote belangstelling geopend

Nieuwe installatie Smart Coating Lab onder grote belangstelling geopend

Op 12 april stelde Sirris haar gloednieuwe infrastructuur voor smart coating aan het publiek voor: het Smart Coating Application Lab in Diepenbeek kreeg er een spuitcabine en teach-by-demonstration-robot bij. Experts van het lab gaven de 150 aanwezigen livedemonstraties van diverse functionaliteiten van de robot.

Sirris deed de voorbije jaren flink wat kennis op in nat-chemische coatings. Daarbij ondersteunen we bedrijven om aan de hand van functionele coatings producten extra waarde te geven. Zo kunnen nieuwe functionaliteiten toegevoegd worden zoals kras- en slijtvastheid, lage wrijvingscoëfficiënt, antimicrobiële eigenschappen enzovoort. 

 

Drempel voor smart coating verlagen

Om smart coaten nog toegankelijker te maken voor bedrijven in het algemeen en kmo’s in het bijzonder, investeerde Sirris 400.000 euro in een nieuwe spuitcabine met robot voor het Smart Coating Application Lab in Diepenbeek. De robot is uitgerust met een leren-door-demonstratiefunctionaliteit. Dat betekent dat hij slechts minimale programmatie nodig heeft. Hij imiteert gewoon de bewegingen van zijn operator. 

 

Nieuwe infrastructuur in volle actie

Op 12 april stelden we deze state-of-the-art installatie voor aan het publiek. De 150 aanwezigen maakten het volledige coatingproces vanop de eerste rij mee. Experts van het lab gaven livedemonstraties van de diverse functionaliteiten van de robot.

 

Baanbrekende technologie uit de VS

Na de demonstraties en een rondleiding doorheen het lab stelde de Amerikaanse start-up SLIPS zijn baanbrekende coatingtechnologie voor. SLIPS, kort voor Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces, maakt een ultragladde afwerking van oppervlakken mogelijk, waardoor viskeuze vloeistoffen er niet meer aan blijven kleven.

SLIPS biedt een oplossing voor veelvoorkomende problemen in tal van industrieën: kunststoffen die aan matrijzen blijven kleven, ijs aan koelkastonderdelen, bacteriën aan medische apparatuur enzovoort. De presentatie kon dan ook op veel interesse rekenen van de aanwezigen.

Deel dit artikel