Mirion Technologies Factory of the Future 2019

Mirion Technologies Factory of the Future 2019

Fabrieken van de Toekomst

Op 10 April 1981 werd CANBERRA Detectors NV (CDNV) opgericht. Het doel van CANBERRA was om hiermee hun aanwezigheid in Europa te benadrukken, om het Europese gehalte van zijn producten te verhogen en om zich van de samenwerking met één van de weinige specialisten ter wereld op het gebied van hoog zuiver germanium, te verzekeren. Toen CDNV zich een vaste plaats had veroverd op de markt van germanium detectoren voor gammaspectroscopie, werd uitgekeken naar andere mogelijkheden om te groeien. Zo kwam men bij een nieuwe technologie voor de productie van silicium detectoren. De detectoren die hieruit ontstonden worden wereldwijd verkocht onder de naam PIPS®. In 1985 werd de onderneming herdoopt tot Canberra Semiconductor NV met een verhuis van de productie naar de huidige locatie. Dankzij de efficiëntie en operationele resultaten kreeg de productie in Olen de kans om verder te groeien. In 2016 werd CANBERRA verkocht aan Mirion Technologies. Vandaag heeft Mirion Technologies (CANBERRA Olen) NV 48 gedreven medewerkers, een omzet van 17 miljoen euro en is het wereldleider op het gebied van deeltjesdetectoren op basis van silicium en Europees leider voor zijn gamma detectoren op basis van germanium. Mirion Olen maakt detectoren om ioniserende – of nucleaire - straling te meten.

Tussen 2013 en 2018 werd een groei gerealiseerd van 30 procent in de standard PIPS-detectoren, terwijl het aantal FTE constant is gebleven. Dit werd bereikt dankzij een innovatieve arbeidsorganisatie en VSM. Naar de toekomst toe blijft het inzetten op duurzame groei, vanuit 'business model innovation' in een nieuw marksegment (medical) en met Vlaio-steun voor R&D. Het potentieel is de omzet opnieuw significant te laten stijgen tegen 2023.

De HPGe-afdeling had in 2011 heel wat extra werk om detectoren te leveren voor de controle van voedsel en omgeving in Fukushima. Een nadelig gevolg was dat de nucleaire markt zeer veel uitstel kende in investeringen. Dankzij een reorganisatie waardoor een draagbare spectro-lijn vanuit de VS naar België overgebracht werd in 2016, kon toch een stijging in omzet van 14 procent worden gerealiseerd, ondanks de crisis in de nucleaire markt. Er is een opvolger in de maak voor het portable spectroscopy-product, waarmee de lokale omzet nog met een 10 procent kan stijgen.