Newtec Factory of the Future 2015 & 2018

Newtec Factory of the Future 2015 & 2018

Fabrieken van de Toekomst

Newtec ontwerpt, ontwikkelt en produceert materiaal en technologie voor satellietcommunicatie. Elk toestal dat Newtec levert is uniek. Software, hardware en functionaliteit worden aangepast aan de wensen van de klant. De productiesite in Erpe-Mere is er één op maat van deze high mix/low volume-markt.

Newtec doorliep met verve het traject van Made Different en kreeg in 2015 de titel van Factory of the Future. De belangrijkste transformaties hierbij waren zonder twijfel de uitrol van een digital factory, de introductie van end-to-end engineering en de omarming van een human centered productieproces.

Sinds 2015 is er heel wat veranderd bij Newtec, waardoor het bedrijf zijn certificering kon hernieuwen. Zo werd in de tussentijd de fabrieksomzet verdubbeld, terwijl tegelijk de omzet per werknemer met meer dan 20 procent kon worden opgekrikt. Het bedrijf creëerde in de periode 2012-2015 via het Made Different-programma een kader waarbinnen het nog steeds werkt. Digitalisering van de processen is hierbij cruciaal gebleken.

De bereikte doorbraken stelden Newtec in staat zijn sterke personeelsgroei op een professionele, inclusieve manier aan te pakken. Door in te zetten op zelfredzaamheid en zelfsturing op de werkvloer werd de nood aan extra leidinggevenden quasi geëlimineerd. En er werd gekozen voor een model van maximale jobrotatie: cross-trained medewerkers in alle afdelingen brengen meer flexibiliteit en laten toe de volledige operationele flow te optimaliseren.

Ten slotte werden belangrijke investeringen doorgevoerd in zowel technologie en productiecapaciteit als in verhoogde flexibiliteit. Zo wordt verder geïnvesteerd om de komende twee jaren opnieuw een capaciteitsgroei van 60 procent te realiseren.

Plant manager Guy De Winne:  "Sinds 6 maanden leveren we aan Panasonic modem-apparatuur voor multimedia/entertainment op vliegtuigen. Deze producten werden door Newtec ontwikkeld, met de bedoeling de productie over te dragen naar de Panasonic Osaka-plant in Japan. Newtec werd echter gevraagd om ook de volume-productie zelf op te nemen in Erpe-Mere, om zo de benodigde kwaliteit te kunnen blijven garanderen."