Reynaers Aluminium en Pedeo vertalen 'Partnership Driven Innovation' in de praktijk

Reynaers Aluminium en Pedeo vertalen 'Partnership Driven Innovation' in de praktijk

Het customer intimacy-DNA integreren in Industrie 4.0 is voor Pedeo Hogedrukgieterij in Oudenaarde – een toeleverancier van hogedrukgietproducten in zink- en aluminiumlegeringen - een must. Pedeo ontwikkelde als KMO een 'technology roadmap' om die toekomstvisie uit te rollen in nauwe samenwerking met de klant. Reynaers Aluminium uit Duffel doet alvast mee.Samenwerking met Reynaers Aluminium  loopt op wieltjes

Reynaers Aluminium was op zoek naar betrouwbare partners voor de ontwikkeling van onderdelen voor Hi-Finity, een nieuw type schuifraam waarbij grote transparante oppervlaktes gecombineerd worden met een ultrafijne look en een elegant design.

Stefan Vandervelden, responsible research projects bij Reynaers Aluminium: "Architecten vragen ons vaak bijzondere dingen. Bij projecten die veel innovatie vragen, is het goed dat onze R&D-afdeling kan terugvallen op partners die willen meewerken aan het ontwerptraject. Pedeo bleek voor ons steeds een geschikte ontwikkelingspartner. Ze adviseren ons bij zowel functionele als prijstechnische optimalisaties. Veel bedrijven zijn er niet op de markt die zo ver in het traject meegaan. Hun persoonlijke aanpak maakt hen daarbij uniek", aldus Stefan Vandervelden.

"Door de grote glasoppervlaktes bij het Hi-Finity schuifraam moet de wielwagen – een multifunctioneel gietstuk met geïntegreerde wielen - in staat zijn gewichten te dragen die zeker dubbel zo zwaar zijn als bij conventionele schuiframen. Door het omspuiten van stalen wielassen met zamak is Pedeo er in geslaagd een wielwagen te ontwikkelen waarbij de eigenschappen van verschillende materialen gecombineerd worden. Deze productietechniek zorgde ervoor dat er nog extra functionaliteiten geïntegreerd konden worden, zoals: de rail vrijhouden van vuil, correcte positionering onder het glas, esthetische afwerking van de zichtzijde van het schuivend gedeelte, mogelijkheid om ze te monteren/demonteren zonder de schuifdeur eruit te halen.

 

Dankzij het gebruik van een wisselstuk in de matrijs produceert Pedeo voor ons zowel wielwagens voor dubbel als driedubbel glas, wat finaal de prijs per stuk gunstig beïnvloedt".

Zamak, een materiaal met verrassende mogelijkheden

De wielwagen van Reynaers aluminium is ontworpen in zamak. "Zamak is vaak niet top of mind bij ontwerpers", zegt Piet D'Haeyer, CEO van Pedeo. "Nochtans heeft zamak heel wat voordelen: je kan complex dunwandig produceren met een hoge graad van nauwkeurigheid waardoor nabewerking grotendeels overbodig wordt, het geleidt goed warmte en zorgt voor afscherming tegen elektromagnetische straling. Dit in combinatie met een lagere gereedschapskost zorgt er voor dat zamak voor kleine en/of complexe onderdelen meestal een goedkopere oplossing is dan aluminium. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om andere metalen te omspuiten en zo verschillende eigenschappen te combineren".

Customer intimacy aanpak zit in het DNA van Pedeo Hogedrukgieterij

Piet D'Haeyer, CEO van Pedeo: "Dienstverlening is voor ons als toeleverancier ons belangrijkste product. Onze klanten – we prefereren de term 'partner' – vinden betrouwbare kwaliteit, leverperformantie en een correcte prijs een evidentie. De digitalisatie en de investeringen in nieuwe hoogtechnologische apparatuur die we doorvoerden, zijn hierbij onmisbaar". Pedeo produceert niet alleen de onderdelen, maar ontwikkelt samen met de klant in functie van een betrouwbaar eindproduct en proces. Het engineering team zorgt er zo voor dat complexe projecten efficiënt gerealiseerd worden. "Het is voor ons als team ook telkens een uitdaging. Nieuwe projecten stimuleren ons om onze competenties verder te ontwikkelen en voort te bouwen op de kennis en ervaring die er nu zijn. Daardoor is customer intimacy een win-win situatie. Ik omschrijf het vaak als het belang van 'potlood en papier', wat staat voor het fysiek samenbrengen van mensen. Want het zijn mensen die creëren", aldus Piet D'Haeyer.

Dit artikel kadert in een reeks van cases rond "Partnership Driven Innovation".

Meer lezen?

Wil je zelf aan de slag, maar zoek je verdere inspiratie en/of collega's die dezelfde aanpak willen lanceren binnen hun bedrijf? Schrijf je dan zeker in voor één van de twee Academies rond Partnership Driven Innovation

Deel dit artikel