Sirris pakt uit met unieke infrastructuur voor Factory of the Future

Sirris pakt uit met unieke infrastructuur voor Factory of the Future

De laatste maanden is er heel wat veranderd in de infrastructuur van Sirris. In Diepenbeek werd geïnvesteerd in enkele state-of-the art productieapparatuur, die nog niet of slechts sporadisch voorkomen in Europa. Hiermee beschikt Sirris over
enkele van de meest vooraanstaande productiemiddelen onder één dak, een unicum in Europa! Deze staan ter beschikking van bedrijven voor testen en ontwikkelingen. De officiële opening is op 26 februari 2014.

Sirris beschikt sinds 2013 over een Baxter-robot (het derde exemplaar in Europa), het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me van Mitutoyo (een primeur voor België!) en een precisiemachine voor bewerkingen tot in het microniveau (eveneens de eerste in België!). De investeringen vonden plaats in het kader van het Factory of the Future-project en zullen een belangrijk hulpmiddel en inspiratiebron zijn voor maakbedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst, waarin een dergelijk state-of-the-art productieapparaat volledig past. Bedrijven zullen niet alleen kennis kunnen maken met de machines en hun mogelijkheden, maar ze bovendien zelf kunnen testen.

De nieuwe infrastructuur omvat volgende mogelijkheden:

Precisie in bewerken en meten

Precisiebewerking wordt steeds belangrijker in maak bedrijven. Daarom heeft Sirris een heus Precision Manufacturing Lab opgebouwd in haar machinehal in Diepenbeek. Het Lab bevat een klimaatkamer, met daarin een Fehlmann Versa 825 - een vijfassige freesmachine met hoge precisie tot in het micrometerbereik (< 5 µm), waarmee grote stukken (300 x 300 x 300 mm) kunnen worden bewerkt zonder nabewerking  - en de 3D-CMM-meetmachine Mitutoyo Crysta Apex. Samen vormen zij een volledig operationeel prototype van een precisieproductiecel!

Kwaliteitsbewaking in productie

Dankzij het compacte 3D-CNC-meetsysteem Ko-ga-me is kwaliteitscontrole mogelijk in de productie (met een nauwkeurigheid tot 0,02 mm), zonder dat er nood is aan een geconditioneerde ruimte. Het systeem voorziet een directe terugkoppeling van de meetmodule naar het productieproces. Voordelen hiervan zijn de mogelijkheid om inline de parameters bij te sturen, minder uitval, makkelijker manarm produceren en een eenvoudigere logistieke flow op de werkvloer, gezien de stukken niet heen en weer hoeven te worden getransporteerd.

Interactie tussen mens en machine

Een van de opvallendste recente aankopen van Sirris, is ongetwijfeld de lichte, flexibele robot Baxter, die naadloos inspeelt op de groeiende samenwerking van mens en robot op de productievloer. Deze gebruiksvriendelijke, humanoïde robot is ontworpen om veilig naast mensen aan productielijnen te werken. Weg zijn dus de veiligheidskooien en het veelvuldige programmeren. De robot kan in minder dan een half uur getraind worden om specifieke, complexe taken te verrichten. Om hem een nieuwe taak aan te leren, hoeft een menselijke begeleider slechts de armen te leiden om de gewenste taak te simuleren en een druk op de knop volstaat om het patroon te programmeren. Baxter is uitgerust met sensoren en software om in interactie te gaan met zijn omgeving Via het scherm dat op een gezicht lijkt, is een zekere directe interactie met zijn menselijke collega's mogelijk.

Voorstelling van nieuwe infrastructuur

Wilt meer weten of zelfs testen of deze nieuwe technologische hoogstaanders binnen uw eigen productie kunnen worden ingezet? Sirris geeft u de gelegenheid op  26 februari om kennis te komen maken! Ontdek de mogelijkheden van deze hightech infrastructuur, naast ook andere technologische hoogstaanders in productie, zoals de Turn-Assist van Robojob, om automatisch werkstukken van bewerkingsmachines te laden en ontladen, de mogelijkheid via het Safety Eye-systeem van Pilz de zone rond robots te bewaken zonder fysieke grenzen  of een testopstelling voor procescontrole via geluidsmetingen (in samenwerking met FMTC).

Meer info over dit event vindt u hier!

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomstin het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel