Teachless process monitoring voor eenstuksproductie

Teachless process monitoring voor eenstuksproductie

Aan het  Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen (IFW) in Hannover is een methode voor 'teachless process monitoring' ontwikkeld, die een robuuste en betrouwbare bewaking van de productie biedt, al vanaf het eerste geproduceerde stuk.

Process monitoring van machinegereedschappen is een gevestigde methode in geautomatiseerde serieproductie om een hoge processtabiliteit en de beschikbaarheid van de productievoorziening te garanderen. Proces-monitoringsystemen worden echter referentiedata aangeleerd tijdens een ramp-up-procedé. In een eenstuksproductie is zo'n ramp-up-procedé niet beschikbaar, waardoor teach-in van de proces monitoring in dit geval niet haalbaar is. Daarom werd aan het  Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen (IFW) in het Duitse Hannover een methode voor 'teachless process monitoring' ontwikkeld, wat een robuuste en betrouwbare bewaking van de productie biedt en dit al vanaf het eerste geproduceerde stuk.

Om het ramp-up-procedé te vervangen werd een referentie voor de parametrisering van de monitoringgrenzen gesimuleerd tijdens de planningsfase van het proces (zie figuur). Relevante informatie uit de procesplanning (CAD/CAM, NC-gebaseerde simulatie) werd gebruikt om de monitoringgrenzen te simuleren. Op die manier kon het aanleren van het monitoringsysteem tijdens ramp-up volledig vervangen worden door een simulatie tijdens de procesplanning. Zo wordt een NC-gebaseerde simulatie niet alleen gebruikt om het geplande proces te valideren en optimaliseren, wat een alledaagse praktijk is, maar worden ook procesfactoren verschaft om de monitoringgrenzen te kalibreren.

Door gebruik te maken van bestaande simulatiesystemen om de gereedschapsbaan van het machinegereedschap te berekenen op basis van G-code, krijgt men een weggebaseerde simulatie van materiaalafname. Om de materiaalafname te berekenen werd het door IFW ontwikkelde simulatiesysteem 'CutS' gebruikt. Een gereedschapsbaan op  basis van G-code werd gegenereerd door virtueel machinegereedschap. Deze combinatie van informatie garandeert een waggebaseerde synchronisatie van gesimuleerde referentiedata en gemeten signalen. De hier beschreven benadering laat de parametrisering van robuuste monitoringgrenzen toe, parallel aan het proces.

Sirris gaat dieper in op de opportuniteiten en uitdagingen binnen het domein van precisiebewerking in zes white papers. Wilt u zeker zijn dat u hiervan geen enkele mist? Registreer u en download ze alle zes tijdens de komende maanden!

Deel dit artikel