Uren orderpicking gereduceerd tot minutenwerk met robotondersteuning

Uren orderpicking gereduceerd tot minutenwerk met robotondersteuning

Internetaankopen door consumenten zitten in de lift. Webverkoper Amazon reageert op deze trend en ondersteunt zijn personeel voor de bediening van het groeiende cliënteel door robots in te zetten in zijn magazijnen in de VSA. Ze werken er aan een bovenmenselijke snelheid, in synergie met het magazijnpersoneel.

Vroeger moesten de magazijnmedewerkers zelf de rekken aflopen om goederen voor bestellingen te verzamelen. Nu nemen Kiva-robots deze taak voor hun rekening, zo bericht CNet: de robots halen de rekken met goederen op en brengen deze naar de werkstations van de orderpickers. De robots brengen goederen aan in een rij. Een computerscherm vertelt de orderpicker welk product en waar uit het rek te nemen. De goederen worden in dozen verzameld die op een band staan. Is het order afgewerkt, dan volstaat een druk op de knop om de doos richting verpakking en verzending te sturen.

Zo is het  mogelijk taken die gemiddeld anderhalf uur in beslag namen, nu in een kwartier uit te voeren, waardoor het magazijnpersoneel in staat is meer bestellingen te af te handelen, meer tijd krijgt voor andere klussen en zich beter kan concentreren op het werk. Geen mens kan aan het tempo van de robots werken. Andere taken, waaronder goederen feestelijk inpakken, blijft een taak voor mensenhanden. In de magazijnen van Amazon vullen mens en robot elkaar dus perfect aan. Het bedrijf moedigt bovendien de samenwerking aan door enthousiaste medewerkers op de behuizing van de robots te vermelden

De vrij compacte, mobiele Kiva-robots wegen 150 kg en zijn in staat lasten tot zo'n 340 kg te verplaatsen. Ze zijn uitgerust met communicerende sensoren om botsingen te vermijden. Ook voeren er nooit meer dan tien robots tegelijk een opdracht uit op hetzelfde verdiep. Naast om goederen te verzamelen kunnen ze ook ingezet worden bij het vullen van de rekken.  Zeker tijdens de drukke eindejaarperiode is deze snellere en efficiëntere manier van werken belangrijk voor het bedrijf.

Amazon nam robotproducent Kiva Systems in 2012 over, verbeterde en integreerde de technologie in de bestaande technologieën in magazijnen. Ondertussen worden al in tien Amazon-vestigingen Kiva-robots ingezet, zo'n 15.000 in het totaal. De inzet van robots heeft bij Amazon geen jobs gekost. De onderneming zou zelfs extra personeel aangenomen hebben sinds het gebruik maakt van robots.

 

 

Deel dit artikel