Afval van verspaanprocessen als emulsies en slijpstof en de circulaire economie

Afval van verspaanprocessen als emulsies en slijpstof en de circulaire economie

Voor de valorisatie van metaalspanen zijn reeds verschillende oplossingen bij een brede groep bedrijven gekend. Voor de verwerking van de emulsies, slijpstof (filterstof) en slijpslib steken er echter meer specifieke problemen de kop op die valorisatie en recyclage bemoeilijken. Op 8 mei organiseren Sirris en Agoria een workshop waarin we deze problematiek opnemen en u handvatten aanreiken om hiermee aan de slag te gaan.

Emulsies, van verbruik naar gebruik

Vanuit een circulair oogpunt kunnen we voor de emulsies een levensduurverlenging als eerste stap naar voor schuiven. Hierbij worden de emulsies in gecontroleerde omstandigheden langer gebruikt, gefilterd en gemonitord. Dit vermindert ook het volume aan benodigde grondstoffen (hulpstoffen). Als uiteindelijk de kwaliteit niet meer aanvaardbaar is, zal overgegaan moeten worden tot afvalverwerking.

De elementen die een conforme verwerking mogelijk maken, verkennen we in de workshop. Type verontreiniging, opslag, enz. zijn immers elementen die een invloed hebben op het verwerkingsproces. Hoe u dit aanpakt, geven we weer in deze workshop.

 

Lees verder op onze blog.

Contact:

Thomas Vandenhaute - Project leader Sustainability

 

Deel dit artikel