Business stimuleren dankzij IT

Business stimuleren dankzij IT

Luc Blyaert, hoofdredacteur van Data News, ziet een groeiende trend opduiken: allerlei digitale toepassingen moeten de groei van business stimuleren. Inventief zijn met IT is de boodschap in deze tijden van crisis.

Een grote producent van liften heeft een app ingebouwd voor de eigenaars van grote kantoorgebouwen. Op basis van het aantal mensen die in- en uitstappen op een bepaalde verdieping kan voorspeld worden of de huurder al dan niet meer ruimte nodig zal hebben in de komende maanden.

De Britse supermarktengigant Tesco liet in metrostations grote reclameborden maken die lijken op een rek in een warenhuis. Wachtende reizigers kunnen de productfoto’s scannen en hun bestellingen thuis laten afleveren. Tesco Homeplus haalt 1 miljoen downloads per maand.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe informatie – 'big data' - op een intelligente manier aangewend wordt om de groei van de business te stimuleren. Ondanks een economische terugval, blijft immers groei de topprioriteit van de bedrijfsleider.

Blyaert heeft ook enkele bedenkingen bij deze digitale evoluties. Wie beheert bijvoorbeeld dergelijke toepassingen? Zelden de cio, daarom werd op een congres in Barcelona van het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau voor de IT-sector Gartner nog gepleit voor een 'chief digital officer'.
Verder mogen we verwachten dat steeds meer alles wat gemeten kan worden, zal opgeslagen en gebruikt worden. Elke beweging zal worden geregistreerd, elke handeling gekoppeld aan duizenden databanken. Je stapt in de lift en kilometers verderop wordt een eigenaar verwittigd dat er zich een opportuniteit aandient. Zolang die lift niet blijft haperen natuurlijk, want dan is een snelle interventie nodig, hoogstwaarschijnlijk nog altijd van een mens.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel