Dovy investeert in hightech en duurzaamheid voor zijn productiesysteem

Dovy investeert in hightech en duurzaamheid voor zijn productiesysteem

Keukenbouwer Dovy slaagt erin te transformeren naar een fabriek van de toekomst door simultane ontwikkeling van product en productie, digitalisering en integratie van processen en een duurzaam,milieuvriendelijk en hoogtechnologisch productiesysteem.

Recent werd de productie-eenheid te Roeselare uitgebreid van 21.000 m² naar 35.000 m² om er een nieuwe hoogglanslakafdeling te kunnen huisvesten en om het hoogtechnologische machinepark verder uit te breiden.

Het productieproces in een hoogtechnologisch en geïnformatiseerd machinepark

Daar elke keuken volledig op maat van de klant wordt gemaakt en dus uniek is, is het een hele uitdaging om elke dag 17 keukens te produceren. Het vergt dan ook een verregaande digitalisering en automatisatie om alle onderdelen (zijpanelen, sokkels, werkbladen, elektrische toestellen, scharnieren, lades, deuren, ...) in de gewenste materialen (hout, laminaat, mdf, aluminium, glas, natuursteen,inox) en de gevraagde kleur op hetzelfde moment bij mekaar te krijgen, zodat deze gemonteerd kunnen worden en in de bestelwagens ingeladen voor installatie bij de klant.

Van bij het ontwerp van de keuken door de interieurarchitect maakt het ERP-systeem aan de hand van de 3D-tekening een BOM (bill of material) op die alle onderdelen van de keuken bevat. Daarnaast wordt er een BOL (bill of labour) aangemaakt die aangeeft welke bewerkingen op deze materialen moeten gebeuren. De BOM en BOL samen laten toe om aan de klant een exacte prijsraming en een accurate leverdatum te geven.

Om alle onderdelen te identificeren wordt in de digitale fabriek veelvuldig gebruik gemaakt van barcodes.  De barcode bevat informatie over de klant, de configuratie van de keuken, de week en dag van productie, de week en dag van finale levering, extra bewerkingen die nodig zijn enz.

Handwerk blijft een belangrijke troef, maar voor wat machinaal kan gemaakt worden, beschikt Dovy over een geavanceerd machinepark. In de productie stuurt intelligente software een automatische rolbrug met grijpers aan, die een magazijn meubelpanelen van 3500 m² beheert, en die de  aanvoer verzorgt van de platen op de automatische zaagmachines. De software stuurt ook de montagelijn aan die de panelen voor de binnenkasten, freest, boort, en automatisch van de nodige stukken voorziet.

Respect voor het milieu

Ook het milieu draagt Dovy hoog in het vaandel. In de natuursteenafdeling gebeurt het koelen van de zaagmachines met hemelwater, dat opnieuw gebruikt wordt in de eigen zuiveringsinstallatie. Door de sterke automatisering in de productie wordt het afval van houtresten tot een minimum herleid en elk verzaagd stuk dat niet onmiddellijk gebruikt kan worden, gaat naar het reststukkenmagazijn. Papier, karton, metalen en plastiekfolie worden 100% gerecycleerd, alsook afval van graniet en composiet dat hergebruikt wordt bij wegenaanleg.

Het productiesysteem van Dovy kan je bezoeken tijdens de open bedrijvendag op zondag 6 oktober.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel